Korrigerad försiktighet

Jag var en smula försiktig i går när jag skrev några rader om stålbadet i Storbritannien. Tusentals och åter tusentals offentliganställda mister sina jobb, uttryckte jag. Det var en våldsam underdrift. En halv miljon offentliganställda förlorar sina jobb under den kommande fyraårsperioden, enligt regeringskällor. Fackliga intressen hävdar att det blir dubbelt så många – en miljon.

Oavsett antalet som får söka sig nya jobb, är det en väldig omställning som väntar. Men britterna tycks ha förlikat sig med situationen. De flesta som intervjuats har uttryckt stor förståelse för att ekonomin måste saneras och att den saneringen inte kan ske utan att det blir konsekvenser.

I Malmö jagar nu polisen med en större styrka än tidigare den eller de personer som under det senaste året skjutit mot invandrare. Mycket pekar på att det är en ny ”laserman” som givit sig till känna på detta våldsamma och avskyvärda sätt. Sverigedemokraternas framgångar i valet och det faktum att främlingsfientliga åsikter nu blivit rumsrena innebär att även rent rasistiska åsikter och uttryck har fått ökat utrymme. Det kan vara en förklaring till skotten. Någon eller några bär uppenbarligen på ett dödligt hat mot personer som har sitt ursprung i andra länder än Sverige.

Inget har i skrivande stund kommit ut från mötet mellan Fredrik Reinfeldt, Carl Bildt och Mona Sahlin. De träffas i dag för att förhoppningsvis enas om en gemensam politik för hur engagemanget i Afghanistan ska hanteras. Många väntar på ett sådant besked och det finns måhända anledning att återkomma till detta ämne senare.

På det personliga planet har jag börjat fundera på att köpa en ny mobiltelefon. Marknaden är en djungel och få gläntor finns i denna för en stackare som jag som inte har några drag av att vara en tekniknörd. Något blir det säkert, som är bättre och mer kommunikationsbar än den som jag har nu. Det vore ju exempelvis roligt att ha en telefon som fungerar i andra länder.

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.