AIK:s alkoholberoende

Enligt sportnytt på SVT spelar alkoholen en allt större roll för hockeyklubbarna. Ekonomiskt. Skellefteå AIK sålde förra säsongen alkohol, enligt denna källa, för 3,7 miljoner kronor. Därmed kom laget på tredje plats i denna speciella liga.

Jag tycker att det är rent bedrövligt. Rent allmänt är alkohol ett fördärv. Men specifikt i samband med idrott. Det finns ingen anledning att publiken ska behöva hinka i sig bira för att uppleva spänningen i matchen eller för att kunna engagera sig i spelet. Det finns säkert också ett samband mellan alkoholförsäljningen och de bråk som uppstår under eller i samband med matcherna. Hur var det exempelvis senast när besvikna AIK-fans ställde till bråk och skämde ut både sig och laget och stan när AIK torskat mot Luleå. Kan det bråket skyllas på alkoholförsäljningen? Jag är nästan övertygad om det.

I och för sig är det förståeligt att AIK och andra hockeylag vill sälja alkohol under matcherna. Det är snabba och bra pengar direkt till klubben. Att kränga tröjor och halsdukar ju räcker inte. Inte heller att sälja dyra biljetter till matcherna.

För drygt fem år sedan var AIK riktigt i hetluften när en spelare åkte dit för rattfylla. Det gick helt på tvärs mot klubbens arbete för att föra ut budskapet: Don´t drink and drive. Efter den lokala skandalen infördes alkolås i spelarbilarna, vilket var rätt och riktigt. Men var är klubbens ansvar för publikens nykterhet? Hur många är det som tagit sig en pilsner eller två under matchen för att sedan sätta sig i bilen och köra hem? Jag tippar på att det är ett visst antal.

Klubben kan klandras i det här sammanhanget. AIK ska vara en klubb ren från droger och alkohol, precis som jag tycker att alla idrottsföreningar ska vara det. Jag är medveten om att detta låter en smula fundamentalistiskt, men för den som vill dricka en öl eller någon annan alkohol finns det många andra tillfällen att göra det.

Den största kritiken ska dock riktas mot kommunens styrande som har givit klartecken för alkoholutskänkningen. Jag vet att det var diskussion om det innan tillståndet gavs, men i slutändan var det kanske ekonomiska skäl som vann även i det fallet. Skellefteå kommun har ju, inte minst via det överallt närvarande helägda Skellefteå Kraft, lagt ned mycket pengar på ombyggnaden av arenan. Och om jag förstått det rätt ska AIK betala någon form av hyra (även om avtalet mellan kommunen och klubben är svårbegripligt). Den hyran kan vara svår att få fram för en klubb som helst vill lägga pengarna på spelarna och på verksamheten. Men alkoholförsäljningen för ett par miljoner kronor per säsong ger säkert en och annan krona tillbaka till kommunen (ombyggnationen av hallen blev ju dubbelt så dyr som beräknat).

Så kära skelleftebor – gå gärna på AIK:s hemmamatcher och drick alkohol. Ju mer du dricker desto mer stöttar du klubben. Och kommunen. Och glöm inte att supporterbrÖLet blir högre varvid stämningen sägs öka.

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

En kommentar till AIK:s alkoholberoende

  1. Monica skriver:

    Här slog du huvudet på spiken! Idrott och alkohol har aldrig hört ihop!

Kommentarsfältet är stängt.