Läckor får konsekvenser

Wikileaks senaste offentliggörande av amerikanska diplomatiska dokument kommer att få konsekvenser. I och för sig är positivt att tonen och de generaliserande och därmed föga genomtänkta definitionerna av diverse ledare runt om i världen avslöjas. Sådana ska diplomater hålla sig för god att uttala skriftligt, om än de naturligtvis är fria att bedöma människor de möter hur de vill. De kan också vidarebefordra dessa bedömningar till andra som vill ha dem. Men då ska det förstås vara muntligt. Diplomater är precis som vi andra människor av kött och blod och med känslor och intryck. Självklart bildar de sig uppfattningar om människor som är långt ifrån sakligt grundade.

Ett problem med dessa generaliserande omdömen är att de kan tas väldigt illa upp av den eller dem som berörs. Det kan och kommer att störa inte bara den amerikanska diplomatin utan all diplomati runt om i världen. Självklart vet alla länders utrikestjänster att detta förekommer, alla gör det, men ingen vill att det ska vara offentligt. Dessutom är det högst osäkert att exempelvis en ledare som Angela Merkel får veta det som många andra redan vet. Ingen ledare för något land kan i fortsättningen helt förlita sig på vad andra säger offentligt; det offentligt sagda är vad som måste eller förväntas sägas offentligt medan det inofficiellt finns andra åsikter och en annan agenda.

Jag kan mycket väl tänka mig att exempelvis Iran forcerar sina planer på eller sitt arbete med att skaffa kärnvapen. Jag kan också tänka mig att iranska staten genom utsända agenter kommer att försöka göra så mycket skada som möjligt i Saudiarabien, efter offentliggörandet av att kung Abdullah försökt förmå USA att slå ut atomenergianläggningarna i Iran. Saudiarabien fängslade för inte så länge sedan ett ganska stort antal personer som misstänktes för att genomföra planerade terrorattentat i landet.

Det är fullt möjligt att de diplomatiska läckorna som Wikileaks presenterat förvärrar situationen i Mellanöstern. Iran är en drivande kraft i den konflikten och Israel förstås den andra. Spänningen i området kommer att öka ytterligare under en tid framöver.

Helt i skuggan av den uppmärksamhet som Wikileaks nya avslöjande har fått inväntar jag med spänning resultatet av parlamentsvalet i Egypten. Också i detta land finns stora spänningar under den pulserande vardagsytan. Redan för ett år sedan talade jag med folk som intresserade sig för och tyckte om den inhemska politiken. Redan då fanns slitningar mellan president Mubaraks parti och oppositionen i form av det muslimska brödraskapet, som definitivt är ett islamistiskt parti. Inför valet fängslades väldigt många oppositionella med hänvisning till det undantagstillstånd som faktiskt permanent råder i landet, men som i normalfallet inte alls efterlevs. Eller som myndigheterna kan hålla koll på; bara i Kairo lever uppskattningsvis 22 miljoner människor och det säger sig självt att grupper av fyra-fem personer lätt skapas. Sådana grupper är enligt lag förbjudna. Men det gäller tydligen bara synnerligen aktiva oppositionspolitiker.

Det är väl inte alls otänkbart att valresultatet, när det väl presenteras, har blivit friserat för att passa presidenten och hans intressen. Nästa år är det presidentval och den då 83-årige Mubarak vill helt säkert se sin son som efterträdare. Den ambitionen underlättas om hans parti har den erforderliga majoriteten i parlamentet.

Vi får se hur det går när det blir dags. Liksom vi får se vilka konsekvenser som de diplomatiska läckorna får för det sätt på vilket länderna i framtiden kan komma att umgås. Ökad misstänksamhet och misstro mellan länder bidrar inte till ett bättre förhandlingsklimat i någon fråga. Men å andra sidan lägger sig säkert så småningom de känslor som nu rivits upp.

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Läckor får konsekvenser

  1. larserick f skriver:

    Jo, betr läckorna.
    Såg du (i länken till SvD) att bl a amerikanska UD granskat materialet….. och därmed är ansvarigt!
    Liksom 5 ledande tidningar typ Le Monde, NY Times etc.

Kommentarsfältet är stängt.