Det blir ny demonstration

Det är mycket som händer nu här i Kairo. För bara en timme sedan var det ingenting som tydde på att det skulle bli någon demonstration efter urladdningen i går och i natt. Nu kommer andra besked – om knappt en timme kommer folk att samlas igen. Någonstans i stans centrum.

Inrikesministeriet gick ut med det klara beskedet att inga demonstrationer över huvud taget kommer att tillåtas i dag. I går dödades en polis och ungefär 100 poliser samt säkerhetsfolk skadades i sammandrabbningen med demonstranterna. Hur många av demonstranterna som skadades finns det inga uppgifter om. De egyptiska kanalerna intar en låg profil och säger så litet som möjligt; bara att det var en demonstration i centrala Kairo där folk ville säga sin åsikt. Lyckligtvis finns det andra kanaler som bevakar detta life. Och oppositionens tidningar har mycket information och många bilder från gårdagen.

Trots inrikesministeriets besked har de åtta oppositionspartierna tydligen bestämt sig för att strunta i regeringens besked. Via facebook, twitter, mobiltelefoner och andra moderna sätt att kommunicera samt via en radiokanal som de startat uppmanas nu folk till förnyade demonstrationer som ska ta sin början klockan ett, om drygt en halv timme.

Helt kort om en annan oroshärd. I Libanon är det i dag helt lugnt. Den nya premiärministern Mikati ska bilda regering och det får ta den tid det tar. Hizbollahrörelsen mötte inte Haririsympatisörernas demonstrationer. Förhoppningsvis bevaras lugnet där.

Nu blir det att åka ner till centrum för att försöka leta upp var demonstrationen är. Stan är ju stor, men det ska nog lyckas. Det är ju historia som är på väg att skapas. Vilken historia återstår att se.

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Det blir ny demonstration

  1. Moa skriver:

    Ja men pappa, du vet vad jag har sagt.

Kommentarsfältet är stängt.