Positioner intas inför morgondagen

I Kairo är det lugnt och har varit så hela dagen. Däremot är det rena kriget i Suez. Rapporterna därifrån är skrämmande. Aljazeeras reporter berättar att ingen kan säga hur många som skadats eller dödats. Tårgasen ligger tät men folket viker inte. Reportern kunde knappast prata på grund av tårgasen som ligger över området. Tidigare i dag stängde polisen alla infartsvägar till staden, men nu är vägarna öppna igen. Däremot är huvudgatan i Suez helt avstängd och folktom. Inga telefoner eller något internet fungerar i Suez sedan i går eftermiddag. Att Aljazeerareportern får igenom sin rapport beror på att hon har satellittelefon. En regeringstrogen kanal uppger att inget händer i Suez eller i övriga delar av landet.

Också i norra Sinai har det varit demonstrationer. En demonstrant har dött i kamp mot polisen. Demonstranterna blockerade under en tid vägen till Rafah.

I Kairo har ett oppositionsparti delat ut 20 000 flygblad med uppmaningen att gå ut och demonstrera i morgon. Budskapet är detsamma från alla oppositionspartier och andra grupper – det är i morgon som folket ska samlas på gatorna för att uttrycka sina åsikter och ställa sina krav. Den tidigare generalsekreteraren i FN, Boutros Boutros Ghali, har tillsammans med en organisation för mänskliga rättigheter uppmanat regeringen att tillåta demonstrationerna och att låta folket säga sitt utan att bli slagna eller dödade.

En av president Mubaraks utmanare till presidentposten vid valet senare i år är den tidigare chefen för internationella atomenergiorganet IAEA och fredspristagaren Mohamed ElBaradei. Han kom till Kairo i dag från Wien där han bor. Han har sagt att han ska leda demonstrationen i morgon och har inför sitt besök i sitt hemland uppmanat president Mubarak att ta pension. En del i oppositionen hoppas att reformförespråkaren ElBaradei ska väljas till president och ta över efter Mubarak. Andra hävdar att han kommer hit som turist och att han inte fattar något om folkets behov utan bara vill komma för att ta vinsten av folkets kamp. Litet av sådana argument mötte jag hos några som jag talade med i eftermiddags. De tror inte att ElBaradei klarar det. Han är inte van att styra ett land, menade de.

Jag invände att ingen förmodligen är det när presidenten suttit på sin post i 30 år och inte släppt fram någon annan än möjligtvis sin son Jamal. Jo, de håller med. De vill ha förändring men är minst sagt vilsna i uppfattningen vilken förändring de strävar efter och hur det ska gå till.

Just nu, strax före klockan sex (fem svensk tid), meddelas att regeringen och det styrande partiet har haft möte under dagen för att behandla den uppkomna situationen. Premiärminister Ahmed Nazif meddelade att regeringen ska lyssna på folkets krav, men sade samtidigt att han givit order till polisen att skydda alla regeringens intressen och byggnader.

Riksåklagaren har meddelat att alla som fängslats (de som tas får per automatik tillbringa 15 dagar i arrest) under demonstrationerna ska friges omedelbart. Detta naturligtvis för att minska den spänning som byggts upp under hela dagen.

En representant för det styrande partiet, National Party, har sagt att partiet uppmanar sina medlemmar att gå tillsammans med de protesterande demonstranterna till fredagsbönen. Och efter denna ska de gå ut och delta i demonstrationerna. Vad detta egentligen innebär återstår att se. Risken är uppenbar att det kan bli strider mellan demonstranterna i morgon – mellan dem som vill ha Mubarak och den rådande ordningen kvar och dem som vill byta både president och regering och dessutom ha nya, justa, val till parlamentet samt mer frihet.

I staden Ismaleia har det också demonstrerats i dag. Det började med ett 20-tal personer som till en början försökte upplösas genom att polisen pratade med dem. När demonstranterna vägrade blev det tuffare tag och allt fler demonstranter anslöt sig. Nu har de, enligt mönster från demonstranterna i Yemens huvudstad Aden delat upp sig för att på så vis splittra polisens resurser.

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Positioner intas inför morgondagen

  1. Moa skriver:

    Vad en annan funderar på härifrån säkra Sverige är … Varför kan folk inte bara komma överens? Jag VET varför. Jag önskar bara att jag inte gjorde det, och att jag kunde fråga det på samma naiva sätt som ett barn som verkligen inte förstår varför … Och jag önskar att världen var perfekt. Men så länge det finns människor kan vi nog inte nå det, tyvärr …

Kommentarsfältet är stängt.