Intressant kväll i Skellefteå

Kvällen var intressant. Skellefteås nätverk för asylfrågor, Sensus och Campus hade ordnat ett panelsamtal på temat ”Invandring för bygdens utveckling”. Det lät onekligen intressant och arrangörerna hade samlat en rad personer som har mycket att säga till om med migrationsminister Tobias Billström (M) i spetsen.

Andra personer var Robert Schött från Migrationsöverdomstolen, Daniel Samuelsson från Migrationsdomstolen, Robert Winroth (MP), Emma Henriksson (KD), Ulf Nilsson (FP), Eva Lohman (M) Fredrik Lundh Sammeli (S) och rättschefen på Migrationsverket Mikael Ribbenvik. Ni ser hela panelen på bilden.

Flera andra var där också – Bert Öhlund (S), Maria Wiksten (KD), Kjell Hanseklint (V), Daniel Öhgren (C) och många andra. Det var kändisarna. Forumsalen var fylld till nästan sista plats och stordelen av åhörarna var människor som kommit till Skellefteå från andra länder.

Jag hade nog förväntat mig litet mer av diskussionen. Rubriken var lockande och jag har flera gånger både här och tidigare i mitt yrkesliv argumenterat för att arbetskraftsinvandringen måste öka. Och självklart för att vi på ett betydligt bättre sätt än nu måste ta tillvara den kompetens som våra invandrare har med sig.

Av förståeliga skäl var de flesta av frågorna som publiken ställde väldigt personliga. De handlade om deras egna fall: varför de inte får läsa svenska på SFI om de har fått ett utvisningsbeslut och inte ens får fortsätta plugga om beslutet överklagas, varför handläggningen tar så lång tid och varför inte anhöriga får komma hit. Försörjningskravet var en annan fråga som återkom.

Politikerna och tjänstemännen försökte så gott det gick att svara på frågorna, men i generella termer. Det blev mycket talat om den ramöverenskommelse som regeringen har träffat med Miljöpartiet och att denna överenskommelse kommer att öka rättstryggheten samt underlätta integrationen. Ännu har inte någon ny lagstiftning kommit fram då överenskommelsen är ganska ny, men det är syftet och så får det förhoppningsvis bli. För att döma av alla frågor är det många saker som ännu inte är helt bra – i alla fall utifrån invandrarnas perspektiv.

Under andra halvåret förra året började en ny bestämmelse att gälla. Den första kontakten som en invandrare ska ha med myndigheterna är med arbetsförmedlingen. Isak Frohm, ny riksdagsledamot för Socialdemokraterna från Norsjö, fick applåder när han konstaterade att flera mindre kommuner i Norrlands inland faktiskt inte har någon arbetsförmedling. Därmed riskerar invandrarna att undan för undan slussas ut mot kusten och/eller söderut trots att många inlandskommuner behöver dem. Sorsele tar emot många asylsökande samtidigt som kommunen aktivt letar efter arbetskraft från andra länder, däribland Ryssland.

Eftersom flaskhalsen i asylprocessen inte längre är Migrationsverkets hantering utan mer Migrationsdomstolen, så har regeringen fattat beslut om att en fjärde migrationsdomstol ska upprättas. Likaså ska ett Migrationsforskningsinstitut inrättas. Håkan Lundberg, en av kvällens moderatorer, var inte sen att påpeka att dessa två nya statliga institutioner självklart ska förläggas till Skellefteå. Det skulle onekligen, fast det sade han inte, innebära att invandringen till Sverige på sitt sätt skulle bidra till bygdens utveckling – även om det nog inte riktigt var vad arrangörerna tänkt sig. Några löften att den fjärde migrationsdomstolen ska hamna här gavs självfallet inte; det är ju bara ett par veckor sedan som beslutet fattades.

Mikael Ribbenvik från Migrationsverket avslutade med ett löfte som innebar att verket nog måste bli bättre på att tala om vad som faktiskt gäller för migration till Sverige. Detta för att invandrarna fortare och bättre ska förstå reglerna. Han aviserade också tankegången att även utomlands informera om reglerna. Statsrådet Tobias Billström lovade att framhålla Skellefteå som ett förnämligt exempel på hur kommuner kan ta emot ensamkommande flyktingbarn (2 400 beräknas komma i år till Sverige och behovet av platser är stort).

Ja, det är i korthet ett sammandrag av kvällen. En intressant historia, som sagt. Som hade kunnat ge så mycket mer. Men det ges fler tillfällen till det.

Så här sent på kvällen noterar jag också att Thomas Östros tidigare i dag meddelat att han avstår sin plats i socialdemokratiska partiets verkställande utskott. Han gör det för partiets skull och för att bidra till att enighet skapas i partiet. Jo, det låter stort och generöst. Men innerst inne tror jag att han är förbannad.

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Intressant kväll i Skellefteå

 1. Christer Larsson skriver:

  Östros sa att han var ledsen, varför inte tro honom på sitt ord? Varför misstro och lägga in din egen tolkning?

  Jag vet att jag gör samma sak när det handlar om mina politiska motståndare. Politiken har ju en tendens att locka fram mindre goda sidor hos många av oss. Se där ett skäl , inget tungt sådant, för mig att släppa taget.

  • Ola skriver:

   Jo, Christer. Nog ska man tro på vad folk säger. Men jag har lärt mig att de inte alltid säger vad de känner. Gör man det kan det upplevas som att man är en dålig förlorare. OK, Östros är ledsen. Men– jag framhärdar – nog också förbannad.

 2. Christer Larsson skriver:

  Vad hände, jag ville också säga tack för ditt referat av sammankomsten, det var bra.

 3. Moa skriver:

  Om han är ledsen eller förbannad spelar väl ingen roll, det skulle ju en annan vara också i samma situation. Men det låter inte bra att gå ut och svära över sådant i medierna 🙂

Kommentarsfältet är stängt.