Spännande kulturdebatt väntar

Björnungarna i Funäsdalen har avlivats. Och de svenska piloterna som skickas till Libyen ska inte få göra några markanfall. Därmed fortsätter övningsflygningarna om än på annan plats än i det egna luftrummet. Så var det med det.

Nu har jag haft tid att läsa kultursidorna i Norran i dag. Det var i sanning intressant. Harald Larsen uppmanar till en idé- och kulturdebatt i stan och Pär Strömbro skriver engagerat utifrån sitt perspektiv som nybliven pappa om Skellefteå som en kulturbefrämjande stad i framtiden.

Debatten som förhoppningsvis drar igång behövs. Som så mycket annat i stan, bortsett från hockeyn, lyser framtidsperspektiven med sin frånvaro. Visioner finns förvisso och de styrande är ganska duktiga på att formulera strålande och storslagna visioner. Men i den praktiska politiken syns inte mycket som pekar på att visionerna ska förverkligas.

Kulturen – visst kan den lyftas så mycket mer. Goda utgångspunkter är de som Per Strömbro lyfter fram. Men det finns mer att göra i stort och smått. Ett kulturhus – gärna enligt det förslag som jag har skrivit om tidigare – som byggs upp på Brinkens innergård skulle vara kanonbra.

Det ska bli intressant att se hur många som ger sig in i debatten och vilka som gör det. Men framför allt ska det bli intressant att se om den leder någonstans. Bra vore det i alla fall om den något förändrar och förbättrar attityderna till olika kultursatsningar.

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.