Svårförståelig överenskommelse och MP

Zappandet mellan TV 4 Sport och TV 4+ har lönat sig. Jag har lyckats pricka in både Skellefteå AIK:s första mål och Sveriges mål i EM-kvalmatchen mot Moldavien på Råsunda. Dock missade jag Zlatans straff, men å andra sidan missade han också straffen…

Det jag mitt under denna intensiva sportkväll ändå funderar på är överenskommelsen mellan regeringen och Socialdemokraterna om vad de svenska stridspiloterna som ska skickas till Libyen ska få göra. De ska inte få attackera något på marken utan ska bara flyga omkring och upprätthålla flygförbudszonen.

Jag förstår mycket väl hur viktigt det är att ha så bred politisk enighet som möjligt vid ett sådant här uppdrag. Men de svenska piloterna kan komma att ställas inför mycket frustrerande situationer. Nämligen om de under sina flygningar ser hur Khadditrogna styrkor angriper civilbefolkningen i de kuststäder där de så kallade rebellerna håller till.

Hela FN-missionen bygger på att civilbefolkningen ska skyddas, och de skyddas inte om planen bara flyger över. Nu finns det andra nationers flygstyrkor som attackerar Khaddafis styrkor med skarpa vapen och på det sättet både skyddar civilbefolkningen och underlättar för rebellerna att gå mot Tripoli för att så småningom – förhoppningsvis – få bort Khaddafi från makten. Om en svensk pilot ser ett angrepp ska han kalla andra plan till platsen, så att de kan sätta in stridsmedel.

Regeringen ville att de svenska piloterna ska kunna ingripa, men Socialdemokraterna sade nej. Det motiveras med att bomber och missiler kan missa sina mål och att i stället oskyldiga civila drabbas. Det är ett argument som får mig att fundera på om de svenska vapnen håller en sämre klass än andra länders. För när andra länders flyg kan pricka sina mål med precision, varför skulle inte svenska vapen kunna göra det? Kanske något för försvarspolitikerna att fundera över.

Jag har också under dagen noterat att Miljöpartiets valberedning helt enligt förhandstipsen lanserar Gustav Fridolin som manligt språkrör efter Peter Eriksson. Kandidaten till den kvinnliga språkrörspositionen efter Maria Wetterstrand blev dock en överraskning – Åsa Romsin. Enligt uppgifter i olika medier var valberedningen väldigt splittrad i just detta beslut: Romsin fick 16 röster och den andra kandidaten, faktiskt favoriten till posten, Mikaela Valtersson, fick 15 röster.

Detta innebär att Valtersson kommer att fullfölja sin kandidatur på Miljöpartiets kongress under andra halvan av maj. Det blir kongressen som avgör om hon eller valberedningens Romsin blir vald. Det blir ett spännande val och det är rent uppfriskande efter långbänken inom socialdemokratin att kongressen, de valda ombuden, faktiskt får fatta det avgörande beslutet mellan två goda kandidater.

Nu är matcherna igång igen. Ännu inget mål i fotbollen. Och hockeyn ska jag zappa över till…

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.