Roligt se ungdomars initiativ

UF-mässan har jag varit intresserad av. Jag var ner en sväng redan i går, men då hade den ännu inte öppnat. Så jag traskade dit i dag i stället. Tidigare mässor jag har besökt har haft en del nytänkande när det gäller prylar. Somliga ungdomar är kluriga och påhittiga och det är väl det som jag lockas av.

Tyvärr måste jag säga att jag blev besviken i år. När jag kom till Expolaris och gick runt till alla montrarna för att se på utbudet kunde jag ganska snabbt konstatera att det var mer flärd och mode och trender som ungdomarna utvecklat. T-tröjor med olika tryck, annat mode som jag inte begriper mig på, klockor, smycken fyllde – tyckte jag efter ett tag – var och varannan monter. Några UF-företag hade specialiserat sig på att utveckla webbsidor, medan andra åter importerat föremål från Afrika eller köpt in någon sak från internet som man försöker sälja.

På vägen hem funderade jag på vad jag sett. UF-idén bygger ju på tanken att unga människor ska våga vara egen, våga starta företag. Det är en mycket god tanke och alltsedan UF (Ung Företagsamhet) började för drygt 30 år sedan har mer än 190 000 ungdomar prövat på att vara företagare. Bara här i Västerbotten har nästan 600 unga på skolor i hela länet engagerat sig i 192 företag. 82 UF-företag fanns med på årets mässa.

Det viktiga för dessa ungdomar är förstås inte att vinna något av de pris som delas ut på mässan, även om de som får pris naturligtvis tycker att det är jättekul. Det viktiga är att de i arbetet med sina företag försöker hitta lösning på ett problem eller ett behov. De kollar runt hur stort behovet är, hur problemet kan lösas, om det redan finns en lösning och sedan gör de något åt det. Under den processen lär man sig ganska mycket.

Det är viktiga kunskaper för framtiden. För förhoppningen med Ung Företagsamhet är naturligtvis att en del av ungdomarna ska bli så tända på detta sätt att jobba att de startar företag när de utbildat sig klart. Kanske kan de göra det utifrån den idé eller produkt som de visade upp i går och i dag här i Skellefteå. Kanske hittar de på något annat för att bli det som de helst av allt vill bli – egna företagare.

Nu är det emellertid inte så att alla är hågade att driva företag. För även dessa UF-företagare har nog insett att det är så mycket mer än att stå på en mässa och visa upp vad man kommit fram till. Att lägga ned mycket jobb på något är inte alla gånger populärt, men är det så att man jobbar med det som man gillar och är intresserad av – ja, då känns inte arbetet som ett arbete. Då är det bara kul.

Och det kan jag säga av egen erfarenhet. Även om det är först nu som jag har givit mig själv chansen att jobba i egen firma.

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.