Sjöberg – dagens snackis

Dagens så kallade snackis är definitivt den gamle världsmästaren i höjdhopp Patrik Sjöbergs nyutkomna bok och uppgifterna i den. Nämligen att Patrik Sjöberg under flera år blev sexuellt utnyttjad av sin tränare och styvpappa Viljo Nousiainen. Flera andra i Nousiainens träningsgrupp har blivit utsatta för samma saker, bland andra den nu välkände tränare Yannick Tregaro.

Det är självklart mycket bra att Patrik Sjöberg sent omsider berättar historien som pedofilen Nousiainen. Många fler än de som nu trätt fram och sagt sig bli utsatta för hans övergrepp finns det säkerligen; Nousiainen var en tränare av världsklass, vilket ingen kan ta ifrån honom, och det innebar att han också hade många ungdomar i träning. Helt säkert är det därför åtskilliga män som i dag går omkring med sår från övergreppen och en hemlighet som de aldrig tycker sig kunna berätta.

Idrotten ses gärna som en verksamhet som är fri från allt smuts som annars är så frekvent i vårt samhälle. Idrotten är en verksamhet, sägs det, där alla är ”normala” och där det är rent och fint. Alla är besjälade av att göra resultat och det är bara resultaten som räknas. Samt förstås den goda fostran som disciplinerad träning ger i form av fin fysisk form och psykisk styrka.

Gång på gång har emellertid saker och ting hänt som ruckat på denna bild. Från tid till annan har det förekommit att idrottsledare trakasserat, sexuellt eller på annat sätt, sina ungdomar. Men det är först nu sedan Patrik Sjöberg, ett världskänt namn, blottat sin hemlighet och gått ut med uppgifterna om övergreppen, som uppmärksamheten blir som den förtjänar att bli.

Det är dags att sluta blunda för det faktum att det säkerligen både här och där finns personer som engagerar sig i idrotten för att tillfredsställa olika diffusa och skumma behov. Idrottsrörelsen är en folkrörelse som till mycket stor del förlitar sig på frivilliga krafter och alldeles självklart finns det enstaka individer som vill något annat än att bara vinna framgångar.

Det viktiga nu, efter Patrik Sjöbergs avslöjande, är att det skapas ett klimat inom idrottsrörelsen som innebär att de ungdomar som i dag utsätts för liknande övergrepp vågar att tala om saken. Pedofiler har sannerligen inte plats inom idrottsrörelsen. Men för att det ska fungera och för att ungdomarna verkligen ska våga berätta det de vet, krävs det att det i föreningarna finns stödpersoner som de kan anförtro sig åt. Dessa i sin tur måste ha stöd och kraft så att de kan agera mot alla former av pedofili.

Idrottsrörelsen är en spegel av samhället. Inom rörelsen finns alla slags människor från alla samhällsskikt och alla förhållanden. Självklart finns här personer med olika sexuella läggning, med olika ursprung, med skilda traditioner och med olika trosuppfattningar. Här finns onda och goda. Stor uppmärksamhet har under åren ägnats åt att försöka komma åt dopingen. Doping är inte accepterat. På samma sätt bör inte heller pedofiler vara accepterade.

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.