Besöket på ST

Det var väldigt roligt att gå upp och hälsa på de gamla arbetskamraterna på Sundsvalls Tidning i går. I och för sig kom jag dit vid lunchtid så det var inte så många där just då. Den förste jag träffade på var Håkan Humla, fotografen. Han var precis lika glad och positiv som alltid och berättade för mig att hela tidningen ska flytta om ungefär en månad.

ST har nämligen sålt sin fastighet, vilket är hela kvarteret i centrala stan och ska från i början av juni i stället låta inkvartera sig i gamla Bolagsbyrån mitt emot fotbollsplan. Dit ska också helägda konkurrenten Dagbladet. Vad varken han eller fotografkollegan Mårten Englin var särskilt glad åt var att företaget nu, av någon mycket anledning, har beslutat sig för att kasta ut alla Macar och i stället ersätta dem med PC.

Det är onekligen ett udda beslut. Allt fler går över till Mac och på ST använder man sedan tidigare Mac. Men nu ska allt vara lika i den stora Mittmediakoncernen och då blev det PC. Varför inte alla i stället ska använda Mac förstod inte de här pojkarna. Och inte jag heller. Men Apples iPhone har alla utrustats med…

Sedan jag gick jag in till ledaravdelningen och pratade bort en stund med Marcus Bohlin, ledarskribenten. Alltid lika trevligt att prata med honom. Tyvärr var inte politiske redaktören Magnus Erixon där; det hade varit roligt att gaffla med honom också. Debattredaktören Monica Gustafsson var upptagen hela tiden med ett telefonsamtal.

Den vidare vandringen genom redaktionen gjorde att jag hamnade hos solstrålen Håkan Sundman. Vi satt och pratade bort en bra stund om det som varit, om tidens flykt och roliga minnen. På sitt skrivbord hade han, sedan väldigt många år tillbaka, en grej som Moa hade gjort när hon var ungdomsredaktör på ST och Håkan höll i dessa ungdomar. Moa hade i ett ögonblick av sysslolöshet inför julhelgen gjort en snögubbe av tejp som Håkan fortfarande tycker är så charmig att han har den på skrivbordet. Den ska också med till Bolagsbyrån.

I rummet intill Håkan finns tidningens radiostudio. Strax före klockan 14 seglar en ung man in i studion. Dansar till musiken som föregår nyheterna varje timme och ställer sig sedan vid mikrofonen. Den unge mannen känner jag vagt igen. Håkan talar om att det är Oskar Nord, som till Lars och Lotte Nord. Lars är professor numera på Mitthögskolan, men honom anställde jag som ledarskribent på ST när det begav sig. Lotte jobbade också på tidningen men är nu på Västernorrlandsradion (P4). Tänk, Oskar – han var ju bara liten när jag såg honom senast. Men det var ju minst tolv år sedan.

I rummet på andra sidan av Håkans satt Anna-Karin Saad. Naturligtvis var jag in och surrade också med henne. Vi är båda intresserade av och har bekanta och vänner i Egypten, så vi pratade mest om det. Torbjörn Elverheim gick också förbi och hejade. Honom fick jag emellertid inte tid att snacka med, men sist vi talades vid var han mycket imponerad av min Omega Officer, klockan jag bär och som min farfar fick i 50-årspresent 1944.

Så småningom kom jag ut och styrde stegen mot Nacksta. På vägen förbi tandläkaren kom det ut en man som jag kände igen och som kände igen mig. Det var advokaten Gunnar Heljestrand som varit uppe hos ”min” tandläkare. Vi surrade också en stund om tider som gått och hur vi hade det. Vad han inte sade något om var det som jag senare läste om på Dagbladets webb – nämligen att han för en vecka sedan hade fattat beslutet att lägga av som advokat. Det var i och för sig ett enkelt beslut att fatta eftersom han fått besked av Advokatsamfundet att han skulle bli utesluten. Dock inte för att han skadat någon klient på något sätt utan därför att han inte svarat på alla skrivelser som förbundet skickat ut. Och det hade han inte gjort därför att han inte orkade med på grund av att han inte var helt frisk.

Inte ett så roligt slut på en god karriär. Men han var vid gott mod. I alla fall när vi möttes och efter det att han varit hos tandläkaren. Jag var lika glad jag, när jag kom därifrån i morse.

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten (Norran). Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och tidigare verksam i egna firman Brola. Nu ägnar jag mig åt denna blogg och fritt skrivande för det egna höga nöjets skull. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.