Försök få folk att sluta supa

TV3 är igång liksom försnacket inför finalen i Champions League. I London på Wembley möts Barcelona och Manchester United. Jag är laddad och faktiskt litet spänd. Det är som man säger en ”stor” match och även om planen är fylld med välkända spelare återstår det att se om spelet blir bra. Kapaciteten hos spelarna individuellt och hos lagen som kollektiv är stor och jag ser fram emot en välspelad och spännande match där spelarnas individuella kvaliteter får möjlighet att komma fram.

Jag håller på Barcelona. Om man nu ska hålla ett lag som favorit. I och för sig gör det ingenting om Machester United vinner. Något fanatiskt fan till något av lagen är jag inte utan ser mer fram mot underhållningen som kan bjudas. Och i morgon gäller det att låta bli att tänka på kvällens match när jag, med 95 procents sannolikhet, sällar mig till de övriga entusiasterna för att se Sunnanås damer vinna igen. Spelet som bjuds på Norrvallas konstgräsplan kommer väl inte i närheten av det som brukar visas på Wembley, men Sunnanå ligger nära hjärtat under åren i Skellefteå.

I mitt förra inlägg nämnde jag en undersökning från Maria ungdom, mottagningen i Stockholm som tar hand om redlösa ungdomar. Där har de märkt under de senaste åren att allt fler ungdomar, faktiskt fler än hälften, anger att de använder cannabis som sin huvuddrog. I den så kallade Stockholmsenkäten, som görs vartannat år, visar det sig att var fjärde pojke i nionde årskursen har använt narkotika.

Cannabis röks inte sällan helt öppet av ungdomarna och de röker cannabis regelbundet, vilket förstås är väldigt oroande. I Stockholm har man nu anslagit två miljoner kronor för att försöka hejda missbruket och bruket av cannabis. Okunskapen är stor samtidigt som det märks en tydlig liberalisering i attityderna till cannabisrökning.

Varför har det då blivit så här? Ja, cannabis är tydligen väldigt lätt att komma över och priset har stått still i många år. 40 procent av eleverna på en skola i storstadsområdet säger att de när de vill kan prova cannabis om de skulle känna för det.

Liberalisering i attityderna till cannabis, en drog som förstås är vanebildande och förrädisk då den förstör hjärnan, är olycklig. Men frågan är om inte samhällets väldigt liberala inställning till alkohol är än mer skadlig. Gång på gång har det redogjorts för alkoholens skadeverkningar (tusentals människor dör varje år till följd av alkoholrelaterade sjukdomar, alkohol är boven bakom en bedövande majoritet av våldsbrotten som misshandel och dråp, alkoholen är inkörsmedlet för bruk av narkotika, alkoholen förstör familjer och för med sig en social misär et cetera) utan att något radikalt händer.

Rökare (jag är ju själv en sådan) jagas mer eller mindre med blåslampa för att vi förstör för andra, medan de som vill kan dricka sig berusade och ställa till det för andra på många fler än ett sätt. Kommunerna fortsätter att bevilja utskänkningstillstånd, vilket tycks vara en förutsättning för att kunna driva en restaurang. Skellefteå kommun är också ivrig att bevilja utskänkningstillstånd till de så kallade öltälten under Stadsfesten om en månad.

Samhället säger: ”Var glad och drick gärna för att bli riktigt glad. Vi skiter hur det går för dig och din familj. Får du stryk på stan eller ger du någon stryk så är det bara ditt eget ansvar. Gör gärna av med pengar på att skaffa dig elände. Bara du är glad. För det är helt acceptabelt, socialt och ekonomiskt, att dricka alkohol. Men f-n ta dig om du vågar ta en cigg…”

Ja, så säger förstås inte samhället i klartext. Men det är budskapet som skickas ut. Jag tycker det är ledsamt att det är så. Det är rätt och riktigt att bekämpa narkotikan. Det är rätt och riktigt att försöka få rökarna att sluta röka. Och det borde vara hög tid att försöka göra något åt den höga alkoholkonsumtionen. Att göra något för att strama åt attityderna när det gäller den drogen också.

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.