Ny hysteri byggs upp

Kokar ni fortfarande vattnet som ni använder, enligt de rekommendationer som Skellefteå kommun har gått ut med? Mitt svar är nej. Men vi använder inte vattnet i kranarna till kaffebryggning och matlagning. Vi hämtar vatten från ”friska” kranar och vi köper vatten.

Alldeles efter helgen talade med en person som sa att han har slutat koka. Inte heller köper han vatten eller hämtar vatten från ställen där risken för att cryptosporidiumparasiten ska finnas inte finns. Den logiska förklaringen var att kommunen inte någonstans i ledningarna, trots alla prov som tagits och analyserats, inte har hittat parasiten i vattenledningsnätet.

Det här för mig in på ett resonemang om myndigheternas – och mediernas – larm om än det ena, än det andra. För ett och ett halvt år sedan ungefär gick larmet inte bara i Sverige utan i världen att svininfluensan var på gång. En hysteri (vill jag kalla det) byggdes snabbt upp och hela den svenska befolkningen skulle vaccineras.

Här i Skellefteå stod gamla och sjuka i kö i timtal ute i kallt väder, vilket förmodligen var betydligt mer påfrestande och farligt än vad svininfluensan skulle vara. Detta för att få sprutan. Den enda riktigt kända effekten av denna massvaccination var att ett ganska stort antal ungdomar, jag tror att det är över 100, fick den livslånga sjukdomen narkolepsi i stället.

Det var som inga proportioner i rapporteringen om hur farlig svininfluensan var, trots att den vanliga och årligen återkommande influensan varje år kräver ungefär 3 000 liv.

Nu håller en ny hysteri på att byggas upp. Denna gång mot det så kallade ehec-bakterien. I dag dog olyckligtvis den första svensken, en kvinna i 50-årsåldern, i sviterna efter att ha drabbats av denna bakterie. Flera personer har insjuknat. I Tyskland är än fler sjuka, över 1 000 personer och där har också fler personer avlidit.

Just det här utbrottet anses ha sitt ursprung i norra Tyskland, men varifrån smittan kommer är det ingen som vet. Jakten på den är intensiv. Det förekommer många uppgifter om att den finns på grönsaker, gurkor har nämnts, som importerats framför allt från Spanien. Men ingen vet.

Spanien drabbades omedelbart av detta. Deras grönsaksexport är stor och när ingen köper varorna måste de förstöras av odlarna. Förlusterna handlar om många, många miljoner kronor.

Vad få pratar om och än färre lyssnar till är att ehecbakterien slår till mot cirka 300 svenskar varje år. Aldrig att det blivit någon hysteri om detta. Bakterien är ju vanligt förekommande och sprids exempelvis via naturgödsling, om jag förstått saken rätt.

I takt med stigande ålder tycker jag mig ha lärt en sak – att ta alla larm och alla frammanade hysterier med en nypa salt. Jo, livet är farligt att leva, men det går inte att skydda sig mot alla faror som finns.

Det bästa man kan göra, tror jag, för att skydda sig mot alla smittor och annat elände är förmodligen att vara noga med handhygienen och i övrigt försöka leva klokt och sunt. Ödet som väntar finns ju där framför oss ändå – hur vi än beter oss…

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Ny hysteri byggs upp

  1. Lars-Erick F skriver:

    Jomenvisst. En del larm får man ta med en nypa salt. Andra med två-tre eller en hel handfull med salt.
    Men värst är det väl när grundorsakerna till larm inte hittas. Eller inte förklaras. Då finns ändå en gnagande oro.
    I övrigt är ju livet farligt. Vilket vi får leva med. Annars dör vi.

Kommentarsfältet är stängt.