Offensiva mentorer

Det är en intressant insändare i Norran i dag. Den är skriven av – som jag förstår – ”mentorgänget” (Anders Larsson, Tage Ljungholm, Thore Mäki, Lennart Wink och Astor Wikström). Det var mentorerna som via ett intensiv och utåtriktat arbete fick till stånd Tillväxtkontoret, som naturligtvis inte alls blev som det var tänkt av mentorerna.

Tillväxtkontoret kommunaliserades snabbt och befolkades med ett stort antal anställda och fungerar nu som en del av kommunens förvaltning. Och då blir det också som det blivit – inte särskilt mycket händer.

Mentorerna, låt mig kalla insändarskribenterna så, frågar sig och alla andra vad som händer med tillväxten i kommunen. Utgångspunkten var uppgifterna i tidningens ledare i slutet av juni där det konstaterades att Skellefteå under de senaste 40 åren bara ökat med 239 personer! Befolkningsutvecklingen i Umeå, Luleå och Piteå har varit mycket kraftigare.

Så vad händer? Kanske svarar Tillväxtkontoret så småningom. Eller kommunalrådet Bert Öhlund – efter att ha fått ett svarsutkast från Tillväxtkontoret. Men svaret känner vi nog redan. Det händer inte mycket. Om ens något.

Skellefteå har rasat på den ranking som Svenskt Näringsliv gör över det lokala näringslivsklimatet. Faktiskt har Skellefteå inte särskilt långt ner till den absoluta botten – bara några tiotals platser. En provokativ fråga är om det är Tillväxtkontorets arbete som har bidragit till det raset? Jo, kanske är det så genom att kontoret inte arbetar med rätt saker och på rätt sätt.

Skellefteå är en fin och bra kommun. Därom råder inte något tvivel. Men alltsedan jag kom till stan för drygt tolv år sedan står det klart, åtminstone för mig, att det saknas något. Attityden till och viljan att lära sig av andra är dessvärre inte särskilt väl utvecklad. Offensivlusta saknas hos de styrande.

Det är för väl att mentorerna finns och att de inte har givit upp, utan fortfarande driver på. Förhoppningsvis leder det också till någonting.

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.