En dödens dag i Syrien

Det har varit en väldigt blodig dag i Syrien. Enligt Aljazeeras senaste nyhetssändning som började klockan 20 svensk tid har 145 personer fått sätta livet till. 113 människor har militären skjutit ihjäl i Hamaa. Dödsoffer har också krävts i Deir Azzur, Homs och Daraa.

I Hamaa, som är den stad som utsattes hårdast, har militären ställt upp framför ett sjukhus och förhindrar att skadade personer får vård. Anledningen till att Hamaa utsatts så hårt – staden har varit belägrad av armén under en månad – beror på att motståndet mot regimen varit hårdast där. Det i sin tur är en följd av vad som hände för 29 år sedan då den dåvarande presidenten Hafez al-Assad, den nuvarande presidentens far, genomförde en massaker där i syfte att utrota Muslimska brödraskapet.

60 procent av staden förstördes vid den massakern 1982. 15 000 människor försvann och mellan 30 000 och 50 000 personer dödades. En sådan händelse glömmer inte folket i Hamaa och mot denna historiska bakgrund är det en självklarhet att det reser sig igen mot förtrycket.

Regimen å sin sida tycks tro att våldet den här gången också ska tysta protesterna. Det är främst president Bashar al-Assads bror Maher som med stöd av pappans gamla hejdukar ”styr” landet nu. Styr med våld. Denna gång kommer det inte att lyckas. Folket som protesterat mot regimen i drygt fyra månader – protester som krävt uppemot 2 000 liv – låter sig inte kuvas ännu en gång.

En representant för oppositionen intervjuades i Aljazeera och uppgav – ”det är dags att tala klartext” – att de civila som skjutit mot demonstranterna under dessa fyra månader är unga alawiter – det vill säga unga personer som tillhör samma trosgren som presidentfamiljen och de styrande i landet. Alawiterna är en minoritet i landet.

Denne talesman vädjade till de unga alawiterna att inte lyda makten, att vägra beväpna sig och att vägra gå mot den syriska befolkningen. För, som han sade, när detta är över och Assad-regimen inte längre existerar är risken för hämnd mot alla alawiter mycket stor. Familjer och anhöriga till döda och sårade vill gärna se de ansvariga plikta för sina dåd.

Det finns också en uppenbar risk för att demonstranterna och de oppositionella i landet kommer att försöka beväpna sig för att kunna försvara sig. I dag skjuter militären och lejda mördare rakt in i folksamlingar och öppnar granateld från stridsvagnar mot bostadshus där samtliga är obeväpnade. Det finns inga vapen i det civila Syrien, bara militärer, poliser, säkerhetsstyrkor och legofolk har utrustats med vapen.

Om en sådan beväpning äger rum kommer situationen snart att utvecklas till en väpnad befrielsekamp liknande den som pågår i Libyen.

I dag har Frankrike, Italien, Tyskland och USA protesterat mot Assad-regimens oerhörda våld mot sin befolkning. Det skulle inte skada om också Fredrik Reinfeldt och/eller Carl Bildt gör ett uttalande.

I medierna har det i dag också framkommit att den syriska ambassaden i Stockholm ligger bakom hot mot syrier i Sverige, som öppet kritiserar regimens våld i Syrien. Ett sådant agerande från en ambassad är fullständigt oacceptabelt, vilket Carl Bildt och UD snarast bör tala om för den syriska beskickningen.

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten (Norran). Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och tidigare verksam i egna firman Brola. Nu ägnar jag mig åt denna blogg och fritt skrivande för det egna höga nöjets skull. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.