Rösten tystades med bortskuret struphuvud

Halv fem i morse gick den syriska militären in i städerna Hamaa, Daraa, Homs och Dir al-Zur. Armén gick in med stridsvagnar – i Hamaa från fyra håll – sköt mot allt och alla. Intill denna stund, vid niotiden på förmiddagen, rapporteras minst 35 personer ha dödats i staden Hamaa. Det är samma stad som utsattes för en slakt av presidentens pappa Hafez al-Assad 1982. Då mördades cirka 30 000 personer.

Nu går folk ut på gatorna för att möta stridsvagnarna. Även kvinnorna är ute och budskapet som ropas är ”Ni har mördat oss en gång. Nu får ni mörda oss alla eller vi ska vinna”.

Det är uppenbart att regimen har gått till denna attack för att försöka slå ned demonstrationerna en gång för alla inför Ramadan som börjar i morgon. Under Ramadan är det viktigt att besöka moskéerna och regimen är tydligen rädd för att demonstrationerna ska växa ytterligare under den kommande månaden. Därför vill man slå ned alla demonstrationer nu.

I Aljazeera som sänder kontinuerligt uppges att också i Daraa skjuter militären mot kvinnor och barn. Men där hände något; efter att detta skett valde andra militärer sida och vände sina vapen mot dem som skjutit kvinnorna och barnen. Rapporterna är knapphändiga, minst sagt, och vart ett sådant uppror och en sådan protest inom militären leder är för tidigt att uttala sig om. Det är tydligt i alla händelser, inte minst mot bakgrund av att många militärer har flytt till Turkiet, att det finns tänkande människor också bland soldater och officerare; enskilda individer som inte kan lyda order att döda sina landsmän – män, kvinnor och barn som bara vill ha en annan ordning och som inte lyft en hand för att skada någon.

Den dramatiska dagen i Syrien lär fortsätta. Många, många människor kommer att få betala med sina liv för sin kamp mot förtrycket. Andra kommer att skadas och många många fler kommer att gripas. Regimens storskaliga attack mot folket runt om i landet tycks vara ett sista försök att kväsa frihetslängtan.

På Aljazeera visades också bilder på en känd sångare, Bolbol al-Assi, som för en tid sedan vid en demonstration med sin vackra röst sjöng ”Syrien vill ha frihet”. Nu har han hittats död. Med bortskuret struphuvud…

Det  är så Assad-regimen svarar på frihetskraven…

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten (Norran). Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och tidigare verksam i egna firman Brola. Nu ägnar jag mig åt denna blogg och fritt skrivande för det egna höga nöjets skull. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.