Skvättigt och obegripligt

Det är litet kul att försöka hänga med i svängarna. Eller rättare sagt – i upp- och nedgångarna på börsen. Den ska ju vara en indikator på hur det är ställt på de så kallade marknaderna. Förra veckan gick det nedåt. Ordentligt. I måndags gick det uppåt en liten smula och i går stack det iväg ordentligt uppåt. Och så ned igen i dag med ett par procentenheter.

Jag tycker att det skulle vara utomordentligt spännande om någon tar på sig den gigantiska uppgiften att skriva en doktorsavhandling på vad exakt det är som bidrar till dessa rörelser. Vilken procentuell vikt läggs vid ekonomiska och politiska händelser utomlands? Eller vid rykten om sådana händelser? Spelar det någon roll, och hur stor roll, vilka uppgiftslämnarna är? Samma sak på hemmaplan – vilka faktiska uppgifter får marknaden att reagera. Hur stor roll spelar mäklarna som har hand om de stora aktiehandlarna? Vilken roll spelar de som sitter hos förvaltarna i pensionsfonder och investeringsbolag och banker? Spelar pressen och uppgifterna på ekonomisidorna någon roll? Vilken ekonomijournalist är mest inflytelserik. Ja, frågorna är oändliga och det krävs väl snudd på en doktorsavhandling bara för att försöka kategorisera frågeställningarna och få dem tillräckligt koncisa för att ett möjligt resultat ska kunna skönjas.

För en vanligt dödlig är de väldiga svängningarna totalt obegripliga samtidigt som de är litet spännande att följa – eftersom rörelserna till synes inte följer några regler.

Som i dag till exempel när Stockholmsbörsen sjönk med några procentenheter. Då hade dagen ändå varit, som jag uppfattar det, god med positiva besked i förhållande till den ekonomiska krisen.

Finlands riksdag sade ja till att Finland stärker eurozonens krisfond EFSF. Finland ikläder sig ett större garantiåtagande – från 8 till 14 miljarder euro. Finland har länge ansetts vara en riskfaktor när det gäller att förstärka fonden. Alla euroländer måste ju vara överens om det.

EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso meddelade vid sitt stora tal i EU-parlamentet att kommissionen snart kommer att presentera ett förslag om att införa en skatt på finansiella transaktioner. Det gillar en del länder medan andra, som exempelvis Sverige och Storbritannien, gick fullständigt i taket. Sverige har prövat en sådan skatt och då försvann det mesta av handeln till London i stället. Om en sådan skatt införs skulle handeln försvinna ut ur EU.

Nu är det inte någon risk att en sådan skatt införs. Alla länder måste ju vara överens i frågan och det lär inte medlemsländerna bli.

Ett tredje positivt besked, tycker jag, är att EU-parlamentet röstade igenom det så kallade sex-packet. Det är en samling lagar som innebär en skärpning av den så kallade stabilitetspakten. Skärpningen börjar gälla omedelbart. Mer om den kan den som är intresserad läsa på europaportalen.se, som för övrigt är alldeles utmärkt att följa om man är litet intresserad av vad som faktiskt händer i EU.

Att inte börsen reagerade positivt på något sätt på dessa nyheter, tycker jag är lika märkligt som att kurserna ibland går ner för storbolag fastän nya storvinster redovisas i någon kvartalsrapport. Märkligt, märkligt.

Och rent skrämmande med tanke på att våra pensionspengar i stor utsträckning är satsade på denna och andra skvättiga marknader. Vilket ett par av pensionsförvaltarna nu bittert får erfara, för att inte tala om deras kunder.

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.