Intressant Rysslandsprogram

I kväll har suttit naglad framför TV:n för att se Dokument utifrån. Det var det första programmet av fyra som skildrar situationen i Ryssland efter det att Vladimir Putin kom till makten. I dag blev han av sitt parti utsedd till partiets presidentkandidat nästa år (dn.se) och det blir han 4 mars.

Utvecklingen i Ryssland är inte trevlig. Alltsedan Vladimir Putin blev president 2000 har Ryssland förändrats. Ekonomiskt till det bättre, men politiskt till det sämre. Undan för undan skruvas kontrollen av medborgarna åt, korruptionen härjar fritt och är kanske till och med värre än den någonsin varit tidigare. Pressfrihet och mänskliga rättigheter kommer alltmer på undantag. Opposition, allvarlig sådan, accepteras inte av Putin, vars järnhand förstås har styrt dagens president Dimitrij Medvedev. Nästa år återvänder Putin till den formella posten som president och sitter förmodligen i åtta nya år. Minst.

Direkt efter programmet satt jag och slöbläddrade i Dagens Nyheter. Där ser jag en annons från den internationella människorättsorganisationen Civil Rights Defenders som har sitt säte i Stockholm. Organisationen söker en ”handläggare Ryssland”, vilket innebär att den som får jobbet operativt ska arbeta med människorättsfrågor i Ryssland och norra Kaukasus. Det blir en tuff – och kanske till och med bitvis farlig – uppgift som väntar den som får jobbet. Men samtidigt ett väldigt spännande och utmanande jobb.

Nästa söndag, om jag förstod det rätt, visas nästa program i serien. Jag kommer att kika på det också, samtidigt som jag förstås kommer att följa rapporteringen från det ryska parlamentsvalet som äger rum då. Fast precis som när det gäller presidentvalet i mars nästa år, så är utgången given på förhand. Putins parti Enade Ryssland kommer att vinna. Visserligen har partiets popularitet minskat, men det kommer säkert att ses till att partiet i alla fall får en majoritet av platserna i parlamentet.

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.