Inget avtal och så Juholt

Det finns flera ämnen som dykt upp under kvällen som det finns anledning att något kommentera i all hast. Ett av dem är att Industrifacken sade nej till de opartiska medlarnas slutbud, medan arbetsgivarna sade ja (svd.se).

Det här innebär att industrin går in i ett avtalslöst tillstånd från och med midnatt. Vilket i sin tur innebär att parterna kan vidta stridsåtgärder. Nu kommer det nog inte att ske direkt i form av olika former av varsel, men strid kan definitivt inte uteslutas. Parterna har redan från början stått långt ifrån varandra och de står en bra bit ifrån varandra också nu, även om arbetsgivarna under protester anammat en högre löneökningsnivå än de tänkt från början.

Min enkla åsikt är att denna avtalsrörelse självklart kommer att sluta med en uppgörelse som ingendera parten är nöjd med. I alla fall utåt. Allvaret till trots är alla medvetna om att dessa förhandlingar i mycket är ett spel och strategi. Industrifacken, eller fackföreningar över huvud taget, spelar inför sina medlemmar och fackens förhandlare gör naturligtvis sitt bästa för att göra rätt för sina löner (som förstås är högre än medlemmarnas) genom att ta i ordentligt. Arbetsgivarnas roll är att hålla emot så mycket som möjligt.

Jag tror att båda parter har full insikt om vad som väntar när det gäller den närmaste utvecklingen. Antalet varsel ökar till följd av skuldkrisen och besparingarna som den framtvingar ute i Europa. När Saab går omkull (?) blir ett par tusen industriarbetare och tjänstemän utan jobb, vilket dramatiskt försvårar arbetsmarknadssituationen i Västsverige. Om ett par månader kan löneökningar som facken vill ha vara det som tippar ett företag över ända eller tvingar det till nedskärningar.

Men vi får se hur det går. Läggs ett stridsvarsel kan de oberoende medlarna stoppa det i en vecka. Varseltiden är en vecka så det är inte troligt att något händer under första hälften av december. Ja, blir det varsel och strid får det nog anstå till dess tomten har åkt hem till Nordpolen och baksmällan efter nyårsfirandet har gått över.

– – –

SVT har tillsammans med Sifo gjort en undersökning som bekräftar Socialdemokraternas  svaga ställning. I Aktuellts studio var det partiets gruppledare i riksdagen, Sven Erik Österberg, som fick försöka förklara partiets raserade tilltro. Även socialdemokratiska väljare har i många frågor större förtroende för alliansens politik när det handlar om sysselsättning, ekonomi, välfärdsfrågor och förmåga att regera landet.

En kommentar gavs också av partiordföranden Håkan Juholt som var på sin förlåt-turné i  Östersund (svt.se). Jag blir bara så förvånad över hans sätt att uttala sig och försöka förklara situationen. Jag häpnade över argumentet att ”det var ett tag sedan Socialdemokraterna var i regeringsställning, vilket innebär att många inte har upplevt något annat än den borgerliga regeringen” (citatet är inte ordagrant). Att hänvisa till att tågen står stilla och elpriserna ökar och att detta är alliansens fel, är väl litet väl häftigt också, enligt mitt förmenande.

Vad säger Håkan Juholt med sådana uttalanden? Jo, att om Socialdemokraterna satt vid makten så skulle ett tåg aldrig gå sönder och alla tåg skulle klara alla problem med väder och all teknik skulle alltid fungera. Dessutom tolkar jag in i uttalandet att Socialdemokraterna omedelbart skulle fatta beslut om vilket elpris som skulle gälla i landet. I det första fallet har politiken ingen som helst uppgift och i det andra fallet förordar den socialdemokratiska partiordföranden strikt planekonomi.

Omdömet kvarstår om Håkan Juholt. Han är mer ett sänke än en tillgång för partiet.

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.