Jas lyfter

Jag gillar flyg. Och av det jag känner till om Saabs skapelse Jas Gripen, så är det ett fantastiskt plan. Många har kritiserat och kritiserar den väldiga industriella satsningen som resulterade i Jas. Så icke jag – Sverige har visat sig behöva planet och väldigt hårt uttryckt så utgör väl vårt flygvapen med Jas-planen den enda försvarsberedskap vi har i landet. Allt annat är ju i princip nedlagt.

Min glädje och förtjusning över Jas blev inte mindre i dag när Schweiz meddelade att man kommer att köpa 22 plan (expressen.se, dn.se). Exakt vilka plan det blir är inte klart; allt talar för att en uppgradering kommer att ske (regeringen har givit tillåtelse till detta under förutsättning att plan kan säljas till andra länder). Vad som är positivt med den här affären är också att Jas kan bli än mer intressant för andra länder.

Brasilien vill köpa nya stridsflygplan, men har avbrutit processen med tanke på de skakiga ekonomiska tiderna. Men i Brasilien är Jas och Saab med i konkurrensen. De hittillsvarande tongångarna, innan processen lades på is, har varit positiva. Vilket i sin förlängning tyder på att landet kanske köper Jas när beslut väl tas.

En annan sida av affären är att man verkligen får hoppas att den är ”ren” och att man inte mutat sig fram till kontraktet. Det har ju förekommit tveksamheter tidigare i Jas-affärer, vilket inte är acceptabelt. Å andra sidan kan man vara 100-procentigt säker på att andra tillverkare av stridsplan – Eurofighter, Rafaele, F16, Mig och allt vad de heter – ordentligt smörjer potentiella kunder. Ibland direkt, men oftast kanske indirekt och man kan vara precis lika säker på att varje tillverkarlands regeringar är mycket aktiva – om än bakom draperierna – i dessa affärer.

Sakligt sett är Jas tekniskt fulländat, litet, billigt och användbart i alla situationer. Motsvarigheten finns inte på marknaden. I alla fall inte till det priset.

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.