Klok Pagrotsky

Arbetena med att fixa till husets tvättstuga har börjat. Det är ett rackans liv precis under mig, men ändå klart uthärdligt eftersom jag tänker på dem som kör maskinerna. Det måste vara ännu värre för dem. Jag mötte dem i dörren klockan 07 i morse och funderar på hur de känner sig när de går till arbetsdagen med vetskap om att de ska vid en högljudd maskin som slipar ner betonggolvet hela dagen. Inte så kul, inbillar jag mig.

Det nya för mig begränsar sig till att jag ska gå till grannhusets tvättstugor och boka tid. I den lugna värld jag lever känns det nästan som litet spännande. Lika spännande som det kan vara att gå litet utanför det invanda. Som tidigare, när jag jobbade, att överraska mig själv genom att ta en annan väg till eller från jobbet. Plötsligt ser man andra människor och lägger märke till saker som man aldrig sett tidigare.

Dagen är ganska fylld med aktiviteter. Jag har bokat in flera samtal som jag hoppas kan vara viktiga, några sociala dito och så ska jag förstås börja tänka till och pula med vad som ska med till Egypten. En del praktiska grejer inför resan måste fixas. Julstöket har jag halverat i år jämfört med tidigare; jag har inte lagt ut den enda julduken utan har bara satt upp en elljusstake i fönstret.

Med intresse läste jag på dn.se att Leif Pagrotsky, som av Håkan Juholt har utsetts till den person som ska ta fram Socialdemokraternas nya skattepolitik, på lördag ska presentera vad han hittills har kommit fram till vid partiets förtroenderåd.

Av texten att döma intar Pagrotsky en klok linje eftersom han naturligtvis konstaterar att att så mycket har förändrats sedan tidigare och att många faktorer befinner sig i en ständig förändring. Utifrån den grundläggande förutsättningen går det inte att bara föreslå återställare, det vill säga skattehöjningar, som många socialdemokrater önskar sig och kanske till och med förväntar sig som en lösning på de många problem som finns.

Under de senaste dagarna har jag tänkt mycket på ett av de större problemen i samhället – nämligen hur jobb skapas och vad som kan och ska och bör göras för att fler människor ska få jobb. Och då menar jag jobb, inte sysselsättning. Ordet sysselsättning associerar jag med något att pyssla med för att få tiden att gå.

Jag ska fundera mer på det och när jag känner mig någorlunda mogen i de tankegångarna så återkommer jag i ämnet. Nu vidtar en del av de praktiska åtgärderna som jag lovat mig själv att fixa i dag. Vi hörs mer senare.

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Klok Pagrotsky

  1. Moa skriver:

    Ja, du har då julpyntat mer än jag i år iaf. Jag har inte städat än, pga förkylningen i synnerhet och lathet i allmänhet, och har sålunda inte fått upp något julpynt än heller. Känner mig lite oinspirerad på det fältet i år. Vi får se hur det blir. Men städa måste jag ju.

Kommentarsfältet är stängt.