Förtvivlad situation

I går hade vi kontakt med några vänner i Syrien. De bor i Damaskus. I landet och i huvudstaden råder kaos och anarki. Går du ut vet du inte om du kommer hem. Det är brist på mat, vatten och elektricitet. Den desperata situationen har skapat desperata människor. Gängbildningen ökar hos både unga och vuxna. Brottsligheten ökar naturligtvis också i takt med att än fler brister uppstår. Polisen gör ingenting.

Runt omkring i staden och särskilt i dess utkanter upprättas så kallade checkpoints, där bilar och personer stoppas. Eftersom många soldater och officerare har deserterat är det ingen som kommer till dessa kontroller som vet vem som svarar för kontrollen. Är det en styrka ur Assads armé eller är det en styrka ur den Fria armén.

För några dagar sedan avrättades en hög officer med sina livvakter vid en av dessa kontroller. I dag har sex armésoldater skjutits ihjäl vid en annan hastigt upprättad kontroll. Självklart mördas också vanligt folk vid arméns kontroller. Du blir tillfrågad om du stödjer Assad. Svarar du ja och de som stoppat dig tillhör Fria armén ligger du pyrt till. Säger du nej (därför att du tror att det är Fria armén som står vi kontrollen) och det är reguljära armésoldater i kontrollen, så ligger du lika pyrt till. Vid kontrollerna är alla förstås iklädda de militära kläderna och de avslöjar självklart inte vilket läger de tillhör.

Det blir hela tiden värre och värre. Assads styrkor har de senaste veckorna intensifierat attackerna mot befolkningen särskilt i Homs, Hamaa och Idlib samt andra städer där motståndet mot regimen Assad är som starkast. Regimens försök att bokstavligt talat slå ihjäl motståndet och knäcka dem som inte vill ha Assadregimen kvar blir alltmer desperat. Samtidigt ökar för varje dag Fria armén i styrka och från tid till annan och på olika platser i landet har regelrätta slag utkämpats mellan Assads armé och Fria armén.

I dag fick jag vatten på min kvarn varför Ryssland och Kina vägrar att gå med några sanktioner mot Syrien i FN:s säkerhetsråd. Jag har tidigare skrivit att det förstås hänger samman med att dessa länder själva vill ha frihet att göra vad de vill – även om det är att döda sitt eget folk – när de anser att det behöver göras.

Dagens Nyheters korrespondent i Kina, Torbjörn Petersson, beskriver i dag hur Kina än en gång har ökat trycket mot tibetanerna och mot de västra delarna av provinsen Sichuan, som mest bebos av tibetaner. En rad självbränningar har ägt rum som ett led i de protester mot den behandling som kinesiska regimen utsätter befolkningen för. Alla utländska journalister är utkastade från regionen och inga släpps förstås in. Telefon- och dataförbindelser har klippts av. Regimen anklagar utländska människorättsorganisationer för att misskreditera regimen och för att på det sättet ligga bakom demonstrationerna.

Rapporter förekommer som redovisar att polisen har skjutit skarpt rakt in i en folkmassa. Precis detsamma hände i Daraa i södra Syrien när protesterna mot regimen började där för drygt tio månader sedan.

– – –

Nu något helt annat. Dottern är här och visade på en kul sajt (http://mandaflewaway.tumblr.com/post/2057242738). Tryck på fyrkanterna och du kan spela vad du vill. Vill du få ljudet att sluta – tryck igen. Dra markören över fältet och det blir ett kul väsen.

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.