Kraven tillgodosedda

Under kvällen blev det klart att Sverige, enligt statsminister Fredrik Reinfeldt, fick igenom sina fyra krav som ställts inför toppmötet i Bryssel. Det innebär också att Sverige går med i EU:s finanspakt som är under bildande. Detta har TT och etermedia rapporterat. Det i sin tur innebär att Sverige garanteras att få vara med på minst ett toppmöte med euroländerna om året samt att Sverige alltid får vara med och diskutera när det handlar om euroländernas konkurrenskraft, eurons fundamentala regler och förändringar i eurozonens globala struktur. Det senare är jag inte klar över riktigt vad det innebär.

Det bärande argumentet för Sveriges anslutning till finanspakten har varit att det är bättre att sitta med och kunna påverka än att vara utanför och ändå få rätta sig efter vad som beslutas. Detta tillsammans med det faktum att Sverige och de andra länderna som inte har euro inte behöver följa det som bestäms av euroländerna innebär en fördel för Sverige. Bara Storbritannien och Tjeckien ställde sig helt utanför finanspakten.

Vi får väl se vad det här innebär. Den ekonomiska krisen i Europa och många länders väldiga skuldbördor ställer till stora problem. Ungdomsarbetslösheten i många länder är hög och liksom den generella arbetslösheten. Detta samtidigt som kraftiga besparingar görs vilka omedelbart resulterar i en lägre tillväxt – ja, en negativ tillväxt.

Under toppmötet i dag börjar konsekvenserna av besparingarna att bli tydliga även för beslutsfattarna. Därför har flera aviserat att de ska dra igång stimulansåtgärder för att hålla länderna igång. Italien har tagit krafttag under den senaste månaden för att börja komma till rätta med sina stora underskott. I Grekland händer det tyvärr inte så väldigt mycket och i kväll kom det uppgifter om att Portugal är nästa land att knacka på Europeiska centralbankens och Internationella valutafondens portar.

Många anser dock att ett viktigt steg nu har tagits med beslutet om finanspakten. Den bör lugna marknaden och börja ingjuta ett hopp om en bättre och ekonomiskt mer stabil framtid.

Det är väl bara att hoppas på att så blir fallet.

– – –

Kvällen har varit lugn. Och nu stundar, gissar jag, ett långt samtal med dottern. Det är trevligt och givande att kunna prata i lugn och ro och ansikte mot ansikte. Om både lättsamma och allvarsamma ämnen.

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.