Vapen görs för att användas

Det står helt klart, inte minst efter fredsforskningsinstitutet Sipris offentliggörande i dag av vilka försvarsindustriföretag som finns på den globala topp-100-listan, att den så kallade försvarsindustrin (jag vill hellre kalla den för krigsindustrin) inte känner några lågkonjunkturer (dn.se).

I och för sig har folk i alla tider krigat mot varandra eftersom det alltid har funnits män och kvinnor i ledningen som vill ha mer av någonting som ger dem själva mer makt och inflytande. Det är egentligen väldigt beklämmande att så mycket pengar läggs ned på vapen och planering; pengar som skulle kunna göra världen så mycket bättre. Enligt Sipris siffror sålde de 100 största företagen (Saab klättrar på listan) vapen för 411 miljarder dollar 2010. Det motsvarar cirka 2 800 miljarder kronor, vilket gör drygt 7,6 miljarder kronor om dagen.

Tänk om de pengarna i stället – förslagsvis tio dagar per år – i stället satsades på att starta och driva skolor, stimulera småföretagsbildande och vattenrening. Tänk vilka otroliga resultat som skulle kunna åstadkommas. Möjligheterna ger nästan svindel. Och detta skulle kompletteras förstås av att världen blir bättre.

Att länder runt om i världen är så pigga på att köpa vapen sägs bero på att de i första hand vill ha vapnen för att försvara sig. Varför det är så att världens statschefer och regeringar alltid ser hoten som en reell möjlighet att de ständigt måste beväpna sig till tänderna är egentligen en gåta. Särskilt mot bakgrund av att det sägs att världen har blivit tryggare och mindre krigisk.

I realiteten fungerar det ju som så att de flesta som har och ständigt köper nya vapen någon gång vill ha användning för denna väldiga ”investering”. Nu hotar Nordkorea med krig i en så kallad tyst krigsförklaring i samband med att USA och Sydkorea ska ha sin årliga militärövning. Iran hotar Israel och andra grannar samt naturligtvis även USA samtidigt som Israel, framför allt, hotar Iran. I Afghanistan krigar ISAF-styrkan mot talibanerna och i Syrien använder regimen vapnen i fullt krig mot de egna invånarna.

Vapen tillverkas inte för att de ska smörjas in och ligga obrukbara till dess att de är omoderna. De tillverkas för att de ska användas. Och de används – förr eller senare.

Det tycker jag är dystert. Fast det tycker förstås inte alla de som har sin försörjning från vapenindustrin eller de som är tjänstgör i olika länders arméer. Vapenindustrin ger många jobb som sägs behövas i samhället och är på det sättet en viktig samhällelig aktör.

Men det som nu också är tydligt är hur vapenindustrin, i sin redan starka position (det är klart att den lobbar för att vapnen behövs i alla möjliga och omöjliga sammanhang), nu försöker lägga under sig även andra områden. I den artikel jag hänvisade till i början av inlägget skildras hur företag inom vapenindustrin köper upp företag som har sin verksamhet i säkerhetsbranschen. Och då specifikt sådana företag som arbetar med att stärka den så kallade cybersäkerheten.

När vapenindustrin lägger under sig också den branschen stärks krigsindustrin på ett sätt som inger oro. Personligen känner jag inte att branschen arbetar för långsiktig och stabil fred på jorden, precis.

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten (Norran). Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och tidigare verksam i egna firman Brola. Nu ägnar jag mig åt denna blogg och fritt skrivande för det egna höga nöjets skull. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Vapen görs för att användas

  1. Tom Alberts skriver:

    Heja – du har andra intressen än den sk vänsterns och PK inflytande i Sverige. Välkommen att diskutera mer övergripande problem.

Kommentarer är stängda.