Låt mannen bestämma!

Det har varit mycket ståhej kring det faktum att regeringsalliansen har ”spruckit” i en fråga. I dag visade det sig nämligen att en bedövande majoritet i form av Moderaterna, Centern och Folkpartiet tillsammans med de rödgröna partierna beslutat att begära fram ett lagförslag av regeringen. Den nya lagen ska ge ensamstående kvinnor rätt att skaffa barn via insemination, så kallad assisterad befruktning (dn.se).

Frågan är inte ny och så sent som förra året var alliansen enig om att denna rätt inte ska tillfalla ensamstående kvinnor. Men det var mer ett uttryck för att visa enighet än något annat. Kristdemokraterna har nämligen hela tiden varit emot detta. Och det hedrar partiet att det så starkt står kvar vid sin uppfattning. Kristdemokraterna anser utifrån sin grundsyn att ett barn ska känna både sin far och sin mor och att den nya lagen kraftigt reducerar pappans roll i föräldraskapet.

Jag håller med Kristdemokraterna. Jag värnar nämligen också pappans roll i föräldraskapet och detta leder mig fram till min uppfattning som jag tidigare flera gånger förfäktat – nämligen att mannen/pappan måste få en starkare ställning i förhållande till barnet. Både när det gäller barnets tillblivelse och när det gäller barnets uppväxt och uppfostran.

Den politiska majoriteten har i det här fallet helt fallit till föga för det stereotypa argumentet att det är kvinnan och bara kvinnan som kan känna en stor längtan efter barn. Genom att öppna möjligheten för ensamstående kvinnor att bli inseminerade anammas kvinnornas önskan.

Så borde det faktiskt inte vara. Eller så kan det kanske vara under förutsättning att mannens ställning stärks. Det finns många män som har en precis lika stor längtan efter barn som någonsin en kvinna har. Männen har emellertid inte en chans. Genom inseminationsmöjligheten kan en man tillfredsställa denna sin längtan enbart genom  att skriva in sig som spermadonator.

Det finns en annan situation som är viktig och som den politiska majoriteten – som nu bejakar kvinnors önskan och vilja att få barn – i konsekvensens namn bör besluta om. Det handlar om en situation när en kvinna eller ett par står inför överväganden om abort ska göras eller inte.

I den situationen finns det ingen rättvisa. Ingen jämställdhet. Och det är inte bra.

Om kvinnan beslutar sig för att göra abort och mannen vill att barnet ska födas, så blir det abort. Om kvinnan beslutar sig för att föda barnet och mannen inte vill det, så föds barnet. På samma sätt som att mannen i det senare fallet döms till underhåll och jag vet inte vad, borde mannen i det tidigare fallet kunna skriva på att han tar allt ansvar för barnet.

Det ansvaret är män mäktiga trots att de av fysiska skäl inte kan föda fram barnet.

Så om den politiska majoriteten bejakar båda könens önskan efter barn bör abortlagstiftningen förändras så att mannen faktiskt får något att säga till om. Minimikravet är att båda parter ska få avge sin åsikt innan abort görs. Att Kristdemokraterna ställer upp på denna linje tar jag för givet, eftersom partiet värnar papparollen. Men också de andra partierna som vitt och brett talar om hur viktigt det är med jämställdhet, borde göra det.

Nu för tiden kan ju ensamstående män och kvinnor adoptera barn. Det är ett alternativ som är ”bättre” än insemination, som ju förminskar papparollen specifikt i dessa fall men också generellt. Helt enligt den stereotypa debatt som förts alltför länge och som grundas i tron att det är mamman – och bara mamman – som kan vara en ”riktig” förälder.

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten (Norran). Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och tidigare verksam i egna firman Brola. Nu ägnar jag mig åt denna blogg och fritt skrivande för det egna höga nöjets skull. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Låt mannen bestämma!

 1. Fairymary skriver:

  Äntligen hör jag en mans röst i den här frågan.
  Det är inte ofta jag är på samma sida som KD heller…

  Hallå alla män, fattar ni inte att detta är ett lagförslag som i sin förlängning har ett budskap att ni inte skulle vara extremt betydelsefulla för era barn!

  Jag vet att det ”därute” finns många, många kvinnor som blivit övergivna av sina barns fäder på det ena och det andra sättet. Det rättfärdigar enligt mitt sätt att se abortlagen, att det är kvinnan och enbart kvinnan som ska ha ”sista ordet” i abortfrågan.

  Men gör för allt i världen inte en naturlag av att män är överflödiga!

  Jag har ”drivit upp” två barn vars far dog när de var sex och tre år gamla. Vi vet alla tre ”under skinnet” vad vi saknat. Denne man fattas oss ännu idag när det är barnbarn i familjen!

  Detta lagförslag är dessutom så extremt vuxenfixerat! Tänk på barnen nån enda gång…

 2. Tom Alberts skriver:

  Hej,
  I mitt arbete har jag alltid beaktat genusfrågor. Och de här frågorna är väldigt knepiga. Spontant är jag emot att ensamstående skall har rätt till barn. Men vi vet också att massor av äktenskap spricker men då finns ju oftast bägge föräldrarna med.
  Jag är också tveksam till att homosexuella skall ha rätt att adoptera barn.
  Pappan till barnet bör ha en självklar rätt till att det görs abort, men jag skulle nog vilja ha en inskränkning till en viss tid efter befruktningen. 6 veckor?

  • Fairymary skriver:

   Jag skulle vilja kommentera ditt inlägg Tom Alberts….

   Som ”gammal” kvinnoläkare har jag svårt att tänka mig att en kvinna skulle tvingas till att abortera ett foster. Det har förstås hänt i historien och en av våra uppgifter som läkare (jag har lämnat den delen av mitt arbetsliv) var att försöka utröna om en abortansökan motsvarade kvinnans verkliga önskan.

   En abort är en händelse med existentiell innebörd som i allmänhet ”tar på” och som kvinnor lever med resten av sina liv…..

   Jag menar att männen har sin chans när det gäller preventionen!

   Hälsningar/Fairymary

Kommentarer är stängda.