Väljare hycklar

Liggandes (!) i soffan slötittar jag med intresse på den pågående sändningen från friidrotts-VM inomhus som äger rum i Turkiet. I Istanbul för att vara mer precis. Sändningen avbryts för Aktuellt och därefter Västerbottensnytt. Det är då jag vaknar till ordentligt.

För då presenteras en undersökning som gjorts på Umeå universitet som verkar vara högst intressant. Några forskare har nämligen kunnat klarlägga att svenska folkets åsikter i en rad frågor är ganska lika över hela landet. Kontentan av undersökningen lanserades som att väljare i det ”röda” Norrland tänker ”blått”.

Det i sin tur öppnar för en diskussion och ett resonemang om varför vi röstar som vi gör. Att ha en åsikt och en uppfattning privat och sedan rösta på ett parti som inte företräder den uppfattningen är i sanning motsägelsefullt. Det är ett beteende som inte är ärligt – mot den enskildes egen person.

Så hur fungerar det här i Norrland? Hur fungerar det här i Skellefteå? Det är berättigade frågor. I Skellefteå erövrade Socialdemokraterna egen majoritet i det senaste valet. Partiet stärkte sin position, vilket – åtminstone för mig – tycktes osannolikt efter att partiet varit ansvarigt för att via det helägda Skellefteå Kraft ha blåst iväg mer än 400 miljoner kronor på etanolsatsningar i Afrika och i några europeiska länder. De pengarna var och är förlorade på grund av exempellös misskötsel och en aningslös politik som hela tiden gränsade till dumhet.

Detta, om inte annat, borde ha fått väljarna i Skellefteå att välja bort Socialdemokraterna. I stället blev det precis tvärtom, vilket trotsar logik och klokhet. Vad är förklaringen? Tradition är säkert en viktig faktor. Socialdemokraterna har suttit vid makten sedan tidernas begynnelse (känns det som) och det känns väl tryggt för många. Det långa och obrutna maktinnehavet har naturligtvis också inneburit att många har fått jobb genom att visa sig lojala mot det maktbärande partiet. De är alltså för sin försörjning beroende av och i tacksamhetsskuld till partiet. I den situationen är det en ”enkel” betalning att blunda för fakta bakom röstskynket och lägga sin röst på det parti som förväntas ska ha den.

Som ett led i traditionen att rösta socialdemokratiskt finns förstås också ett inslag av arv. När unga personer går till vallokalen för första gången så har väldigt många av dessa unga alltsedan bröstmjölken fått lära sig att man röstar på Socialdemokraterna. Av ungdomsrevolt ser man inte många spår i lokalsamhället. Snällt och lydigt lägger de unga sina röster på det parti som de lärt sig att de ska rösta på – för att det ska gå dem väl här i världen; världen som för alltför många består av bara Skellefteå.

Så är det kanske på flera ställen i de ”röda” Norrlandslänen. Här kan man vara hårdhudad affärsman och ha stora pengar på banken, ivrigt tala för att skatterna är för höga och i övrigt visa upp alla tecken på att politiskt tillhöra högerdelen av politiken. Men på valdagen är man likafullt socialdemokrat.

Jag hoppas verkligen att forskarna i Umeå och/eller annorstädes fortsätter att borra i den frågan – vad exakt avgör väljarens röst. Det är en intressant forskning eftersom tendensen är att väljarna fastnar för ett parti allt senare. Och ju senare de bestämmer sig desto mer ökar inslaget av slump och känsla och tradition.

Jag undrar hur det känns att agera så..?

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.