Intressant förslag

I dag överlämnas betänkandet från psykiatrilagsutredningen till socialminister Göran Hägglund (KD). Utredningen skulle ha varit färdig tidigare, men arbetet har dragit ut på tiden – vilket är förståeligt. Enligt vad dn.se säger i en artikel så innehåller betänkandet ett förslag som bland annat innebär att rättspsykiatrisk vård ska upphöra som påföljd vid brott.

Det är förstås ett väldigt komplicerat ämne som behöver en grannlaga hantering. En person som begår ett brott och en straffbar handling men som gör det i en situation när han eller hon inte är frisk – hur ska han eller hon hanteras? Även om utredningen landat i att den rättspsykiatriska vården ska avskafffas så är det ett förslag som kommer att diskuteras mycket.

Utredningen vill föra in begreppet tillräknelighet införs, vilket innebär att den som lider av tillfällig sinnesförvirring eller allvarlig psykisk störning och begår ett brott inte kan straffas för sin gärning. Däremot kan den personen tvångsvårdas, fast det ska inte räknas som straff.

Det kan ju tyckas som om det blir en strid om påvens skägg huruvida en person måste tvångsvårdas efter att ha begått ett brott eller om han/hon ska dömas till rättspsykiatrisk vård. För den breda allmänheten må det vara fullständigt egalt vad det kallas och hur det fungerar – huvudsaken är att personen i fråga inte kan utgöra ett hot mot andra människors liv och hälsa.

Själv förstår jag inte skillnaden. Både som det är nu och som det kanske blir i framtiden så måste någon form av psykiatrisk utredning äga rum angående den person som själv eller via sin försvarare hävdar exempelvis tillfällig sinnesförvirring när handlingen/brottet begicks. Att bli intagen för tvångsvård eller att bli dömd till rättspsyiatrisk vård – vad är skillnaden?

Det är klart att sjuka personer ska vårdas. Men någonstans i denna diskussion måste också rättsmedvetandet och allmänhetens grova uppskattning om vad som är rätt och fel få utrymme. Flera gånger har det ju hänt – kanske i större omfattning tidigare än under senare tid – att personer som undergått rättspsykiatrisk vård av läkarna ansetts frisk efter relativt kort tid och därför släppts ut. Bara för att begå nya brott.

Själv har jag alltid varit av den åsikten, även om den naturligtvis också går att diskutera och till och med att avfärda, att en person som under sin sjukdom begår brott först ska vårdas till dess han eller hon anses vara frisk – om det går att åstadkomma. Men när personen är frisk så är han eller hon också frisk nog att inse att det blir konsekvenser av gärningen och då är det dags för ett straff.

Än så länge finns det bara korta referat av vad betänkandet från utredningen innehåller. Men jag hoppas på en livlig och helst klarläggande diskussion om vad förslaget betyder i förhållande till vad som gäller i dag. Och vad som kommer att bli bättre i framtiden om förslaget genomförs.

– – –

Hela dagen har gått utan att jag har gått. Nu är det hög tid för en promenad i solskenet.

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.