Ny tanke i alla fall

När demonstrationerna första maj är över och en ny dag randas är det dags för Socialdemokraterna att presentera sin ekonomiska motion som svar på regeringens vårproposition. Den ska bli intressant att läsa eftersom det blir ett första konkret besked från den nya partiledningen om vad partiet egentligen vill.

Men redan i dag lade partiledaren Stefan Löfven och den ekonomisk-politiska talespersonen Magdalena Andersson fram ett förslag som finns med i motionen (dn.se). Det har ju stått klart sedan tidigare att Socialdemokraterna vill riva upp den ordning som gäller i dag – nämligen att fördubbla arbetsgivaravgiften för ungdomar under 26 år. Regeringen halverade den för att försöka få arbetsgivare att i ökad utsträckning anställa yngre.

Effekten har väl inte blivit den önskade och det tar Socialdemokraterna nu fasta på. Att återställa arbetsgivaravgiften helt ut ger statskassan tillbaka de 16 miljarder som regeringens reform kostar. Två av dessa 16 miljarder vill Socialdemokraterna i stället använda till att införa ett ungdomskontrakt för personer under 25 år som ännu inte klarat av gymnasiet. Kontraktet ger ungdomarna halvtidslön samtidigt som de förbinder sig att slutföra gymnasiestudierna. Samtidigt ska de jobba eller praktisera hos arbetsgivare som får betalt för att ta emot dem.

Det är svårt att värdera detta socialdemokratiska förslag när inte helheten har presenteras. Dock – det är ett nytt förslag som tål att diskuteras. Det har en fördel i att det är direkt inriktat mot de ungdomar som ännu inte slutfört gymnasiestudierna och som därmed har allra svårast att hävda sig på arbetsmarknaden. Om och när de kan visa upp godkända betyg så finns i alla fall grunden för att gå vidare. Det är positivt.

Om en vecka ges hela bilden av vad Socialdemokraterna – och de övriga oppositionspartierna – vill. Därmed kan debatten starta.

Tyvärr tror jag att den från alliansens sida kommer att bemötas med det vanliga, trista, argumentet att Socialdemokraternas och Miljöpartiets samt Vänsterpartiets förslag skiljer sig åt. Och att därmed oppositionen inte är regeringsduglig.

Mycket bättre vore i det här läget – det är långt kvar till valet – att diskutera förslagen i sak. Men det är väl att hoppas på för mycket…

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.