Långt kvar

Jag ser att Sunnanå vann sin bortamatch mot Gustafs i norra damettan med 2–4. Skönt. Om en stund så kommer jag att samla på mig uppgifter så att jag kan lägga in det på sskbloggen.wordpress.com.

I förmiddags var det väldigt fint ute, men jag lyckades naturligtvis med konststycket att inte utnyttja det go´a vädret. När jag kom ut hade molnen samlats, men det var fortfarande en mycket njutbar temperatur. Ivrigt väntar jag på mer värme och sol hela dagarna. Kanske blir det så i morgon.

– – –

Ytterligare en opinionsmätning har presenterats i dag. Det är DN/Ipsos mätning i april som redovisas. Denna mätning visar att de stora rörelserna har stannat av. Socialdemokraterna har sedan mätningen i mars minskat med en procentenhet till 34,6 procent medan Moderaterna något stärkte sin ställning med 2,1 procentenhet till 31,8 procent. Det är talande för hur det ser ut.

De övriga knappa 34 procenten är det sex partier som slåss om. Samtliga av dessa partier förlorar i den här undersökningen litet av sitt stöd i väljarkåren utom Sverigedemokraterna som ökar med en procentenhet till 5,2 procent.

Egentligen ser det – när drygt halva mandatperioden återstår – illa ut för alliansen. Folkpartiet ligger bara strax över fem procentenheter, Centern hamnade under fem procent och Kristdemokraterna tappade ytterligare och ligger nu för femte månaden i rad under de fyra procent som är gränsen för att vara representerat i riksdagen.

Oppositionspartierna är starkare. Miljöpartiet hamnade på 8,9 procent och Vänsterpartiet på 5,4 procent.

Jag tycker att det är synnerligen oroande – utifrån alliansens utgångspunkt – att de små partierna osynliggörs av de totalt dominerande Moderaterna. Ska man hårdra situationen kommer ju de facto inte nästa val att avgöras av hur stora eller små Moderaterna respektive Socialdemokraterna är, utan mer av hur det går för de mindre partierna.

Framför allt är det Centern och Kristdemokraterna som betydligt bättre än hittills måste komma ut med sin politik. Folkpartiet förlitar sig i väldigt stor utsträckning fortfarande på sin skol- och utbildningspolitik, även om partiet då och då även pockar på uppmärksamhet i andra frågor. Men Centern och Kristdemokraterna har mycket svårt att slå igenom på bred front. Dessa två partier kan inte utveckla något annat än frustration och desperation i det mörker som Moderaternas skugga utgör.

Men hur det ska förändras är det väl ingen som riktigt har svaret på i dagsläget. Centern håller på att förstärka sin organisation genom att inrätta en rad regionkontor vars främsta uppgift blir att föra ut sin politik. Kanske ger det effekt framåt valrörelsen 2014. Kristdemokraterna måste komma fram med sin politiks många fördelar på annat sätt och jag kan inte förstå annat än att det måste göras på ett sätt som fångar först mediernas intresse och därefter väljarnas.

I nästa vecka kan den sakpolitiska debatten efter Socialdemokraternas partiledarbyte börja. Då presenteras partiets hela ekonomiskpolitiska motion och det bör leda till diskussioner. Var de slutar och hur det påverkar opinionen återstår att se. Mycket hinner att hända under de dryga två år som återstår till valet och det är nog klokt att inte vara alltför vildsint i spekulationerna nu.

Erfarenheterna visar att det väl inte är förrän i månadsskiftet augusti/september 2014 som man kan se tydliga tendenser till hur valet kan komma att avlöpa. Men innan dess – om ungefär två år – är det val till EU-parlamentet och även denna händelse kommer att inverka på det riksdagsvalet.

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.