Löfvens debut

Första maj är, som det heter, arbetarrörelsens dag. För de allra flesta som är aktiva i Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och andra klart uttalade socialistiska partier så är det en viktig dag. Inte sällan sällar sig dessa medlemmar till de demonstrationståg och går på den allmänna möten som hålls runt om i landet. Det får man naturligtvis ha stor respekt för; det är viktigt att framföra sina åsikter och krav.

I år kändes det nog litet speciellt – och bättre – för socialdemokraterna. Partiet har en ny ordförande i Stefan Löfven och han talade för inte så länge sedan i Göteborg. Under hans få månader på partiets topposition har socialdemokraterna repat mod i takt med att väljarstödet som det visas i opinionsundersökningarna har ökat. Plötsligt finns självförtroendet där igen. Med tillförsikt talar partiets folk om valet 2014 som ett vinnarval när partiet än en gång intar Rosenbad.

Talet som Stefan Löfven höll var enligt referat i bland annat dn.se ungefär en halvtimme långt. Under den tiden hann han med att ta upp de flesta frågor – självklart på ett väldigt överskådligt sätt. Utan konkreta förslag.

Han talade om att socialdemokraterna genom en ”feministisk” politik kommer att förbättra jämställdheten och att partiet alltid kommer att arbeta mot alla former av diskriminering. Ungdomsarbetslösheten togs förstås upp och för att råda bot på den ska partiet om det kommer till makten investera i gymnasieskolan, stärka skolledarnas och lärarnas kompetens och göra det möjligt för alla unga att tro på framtiden.

Efterfrågan på arbetskraft ska öka och partiet ska också satsa på att stärka innovations- och näringspolitiken. Investeringar ska göras i infrastruktur, forskning och utbildning. Stefan Löfven ska också inrätta ett innovationsråd som han själv ska leda. Samhället ska genomgå en grön omställning där utvecklingspotentialen, som ligger i den omställningen, ska tas till vara genom att se till att det finns folk med rätt kompetens som kan ta de nya jobben. Den kompetensen får man genom livslångt lärande.

Äldrevården ska bli modernare, sjukvården rättvisare och vara i världsklass, trygghetssystemen ska bli ekonomiskt säkrare och det ska finnas en kunskapsskola för alla. Slutligen ska Sveriges röst i världen bli högre.

Jo – nog kan denna uppräkning av angelägna åtgärder sägas vara en vision. En vision, vars syfte är att hos åhörarna skapa en bild av hur samhället med ett socialdemokratiskt styre kommer att se ut och fungera. Det är liksom hela syftet med förstamajtalen.

Men granskar man det han sade och sätter åtgärderna i relation till vad alliansregeringen vill göra så är det inte särskilt mycket – om ens något – som skiljer sig åt. Om exempelvis statsminister Fredrik Reinfeldt skulle hålla ett tal i dag med inriktning på en begynnande valdebatt två år framåt i tiden, så är jag ganska säker på att han skulle måla en visionär bild på ungefär samma tema som Löfven gjorde i dag.

Bilden kan kanske liknas med en sådan där teckning för barn som skapas genom att man drar pennan från nummer ett till två och vidare till tre och så vidare. Motivet, bilden, blir densamma om än färgläggningen kan skilja sig åt.

Stefan Löfven kan nog ändå känna sig nöjd med sin första maj-debut som partiordförande. Nu återstår att se om den fortsatta resan blir som han tror och arbetarrörelsen hoppas.

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.