Krisen lever kvar

Det är inte förrän i dag som jag förstått att det inte bara är presidentvalets andra och avgörande omgång i Frankrike på söndag, utan att det också är parlamentsval i Grekland. Dagens Nyheter har uppmärksammat detta stort i dagens tidning och även en smula på dn.se.

De har ett speciellt valsystem i Grekland som innebär att det parti som får de flesta röster i valet per automatik får ytterligare 50 platser i parlamentet. Det är ett system som gynnar de stora etablerade partierna – det socialdemokratiska Pasok och det högerinriktade Nea Demokratia. Eftersom opinionsmätningar är förbjudna de två sista veckorna före valet så är det inte någon som riktigt har grepp om hur det ser ut inför söndagen. Klart är dock att förtroendet för de stora partierna har minskat kraftigt under den ekonomiska kris som landet befinner sig i sedan flera år tillbaka. Och som bara tycks bli värre.

För så är det att Greklands ekonomiska framtid alls inte är säkrad – alla nödlån till trots. Nu kan faktiskt ekonomin totalt haverera utan att euron går i putten eftersom EU har byggt upp ett skydd. Det skyddet räcker för Grekland, men om krisen sprider sig till Spanien, vilket alls inte är uteslutet, så blir det allvarligt – igen. Spaniens ekonomi är ju dubbelt så stor som Greklands, Irlands och Portugals tillsammans.

En del av krisen och svårigheterna att lösa den är självklart förknippad till att politikerna inte har något förtroende hos väljarna. Det är, hur man än vänder och vrider på saken, politikerna som har svikit sitt ansvar genom att framför allt underlåta att ingripa för att rätta till missförhållandena. I Grekland är de uppenbara och har så varit under väldigt många år. Administrationen har för all del varit mycket väl befolkad, men det har inte funnits och finns inte några egentliga system som fungerar för exempelvis skatteindrivning. Det har starkt bidragit till krisen och nu svårigheterna att övervinna den.

För nu ska skatter betalas. Och då är det inte särskilt många som faktiskt vet hur det ska gå till. När alla greker dessutom har fått det väldigt mycket sämre i takt med de tuffa besparingarna och genom att många, många har sagts upp från sina arbeten, så minskar naturligtvis ytterligare viljan att betala skatt. Varför betala mera av det allt mindre vi får, är en berättigad fråga hos miljoner greker.

I valet kommer troligen missnöjespartierna på båda kanterna att få ganska mycket röster. Dessa partier har enkla svar på de ytterligt komplicerade frågorna, men om de skulle komma till makten är det mycket som talar för att också de sitter med sina händer bakbundna och inte annat kan göra än det som faktiskt måste göras. Eller också försöker de leva upp till sina löften och då går det alldeles åt skogen kan man räkna med.

Jag tycker att det är ett problem att missnöjespartierna och de extrema partierna vinner terräng i land efter land. Jag tycker att det är illavarslande. Men det är naturligtvis en konsekvens av att vi väljare under så många år trots allt förlitat oss på sådana politiker som agerat alltför kortsiktigt, vilket nog också har varit vad vi kanske önskat oss. Det är ju den kortsiktiga politiken som är smakfull och mest givande – och som räddar en del politiker kvar vid makten.

Men om politikerna därmed verkligen agerat för allas bästa på sikt – ja, det kan verkligen diskuteras. Vi får nog göra klokt i att räkna med finansiell oro och därtill hörande lägre konjunktur ett bra tag framöver.

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.