Vädret vände

Jodå, jag stegade korridoren på hotellet. Cirka 120 meter lång är den som vi ser och sedan viker den av i 90 grader och blir ytterligare kanske 20–30 meter. Kul för ungar att springa i. Så här ser den ut.

Inte mycket att se precis. Men vi såg den när vi stegade ut. För när det slutade regna så ersattes molnen av ingenting. Himlen var strålande blå och dottern och jag bestämde oss för att gå till den gamla staden Alcudia. Skam till sägandes visste vi inte riktigt hur vi skulle gå och när vi kom till en rondell som visade åt alla håll utom mot staden Alcudia (dottern vill se någon ruin där) så gick vi ner mot vattnet igen. Och hamnade på Alcudias strand som lär vara 14 kilometer lång.

Onekligen en maffig playa. Det var inte så många som var på den och bara väldigt små barn som var i vattnet – förmodligen förstod de inte bättre – eftersom vattentemperaturen bara är 15 grader. ”Det svalkar i alla fall om man legat länge i solen”, som någon sa.

Mer maffigt tycker jag att det var att gå igenom den stora marinan.

Ju längre ut i marinan vi kom desto häftigare blev flytetygen. Längst ut låg det yachter som var som mindre färjor. På akterspegeln stod namnet och hemvisten och de allra största var från London och Hamburg. Bredvid en av de större historierna (som säkert rymmer mellan 20 och 30 övernattare med spatiösa utrymmen i övrigt, låg en yacht från Holland. Den var stor och mäktig även den men i förhållande de andra var den inte mycket att hurra för. På akterdäck satt herr och fru båtägare och solade sig i solskenet och – naturligtvis – de förbipasserandes avundsjuka blickar. Själv fick jag nästan lust att tilltala dem och fråga om de inte skämdes att ligga med sin lilla båt bredvid de andra. Men jag höll tand för tunga.

I solen vandrade vi åter och bestämde oss på gående fötter att vi ska förpassa oss på något vis till den gamla staden och dotterns eftertraktade ruin i morgon. Den promenaden behöver vi nog båda två. Middag intogs på en av dessa restauranger som ligger vägg i vägg med varandra. Och självklart valde vi en som inte hade någon inkastare utanför.

– – –

På TV ser jag att François Hollande vann den andra och avgörande omgången i det franska presidentvalet. Det var nog väntat trots allt. Han installeras tydligen nästa vecka och det innebär att han snabbt kastas in i hetluften. Det som nog är allra viktigast är att försöka bygga en allians och ett samarbetsklimat med Tysklands förbundskansler Angela Merkel. Hon har ju arbetat mycket intimt tillsammans med Nicolas Sarkozy och uttalade sitt fortsatta stöd till honom under presidentkampanjen.

Jag kan nog föreställa mig att det kan vara en smula inte frostigt, men väldigt avvaktande mellan de två bjässarna i EU till en början. François Hollande har lovat mycket under sin valkampanj (dn.se) och det finns väl inte mycket som rent sakligt talar för att han kommer att kunna infria sina löften med annat resultat än att ekonomin försämras än mer. I sitt segertal lyfte han faktiskt upp frågan om hur viktigt det är bekämpa underskottet i finanserna samtidigt som tillväxten måste öka. Det var ett budskap som väljarna inte röstat fram honom för och som de, ärligt talat, nog inte har hört honom säga genom hela valkampanjen.

I Grekland tyder det mesta på att det konservativa partiet Ny demokrati blir det största partiet med mellan 18–20,5 procent av rösterna. Men det är för litet för att få något avgörande inflytande i den nya regering som ska bildas. Ny demokrati har dock tre dagar på sig att forma en koalitionsregering som förhoppningsvis får majoritet i parlamentet. Om partiet inte lyckas går budet vidare till tvåan i valet.

Många dramatiska turer återstår innan Grekland har en ny regering och det är förmodligen inte uteslutet att det ordnas ett nyval redan i juni för att klara ut den besvärliga parlamentariska situationen.

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.