Intressant möte

Faktiskt överraskade jag mig själv i dag. Det blev i slutändan så att jag putsade alla fönster och ser nu världen i en annan – och klarare – dager. Och när jag ändå var igång så blev det en runda med dammsugarn också. Enkelt och snabbt och definitivt inte någon vårstädning. Men å andra sidan har ju knappast våren påbörjats även om det börjar bli grönt i träden. Jag fasar litet inför fredag och lördag när det blir kallt och regn igen. I alla fall om meteorlogerna på SMHI får rätt i sina förutsägelser.

– – –

Tidigare i dag installerade François Hollande som president i Frankrike och strax därefter skulle han möta Tysklands förbundskansler Angela Merkel. Nu blev det inte riktigt som det var tänkt. På väg till Berlin träffades Hollandes plan av blixten och var tvunget att gå tillbaka till Paris – för att byta plan (dn.se). Snacka om blixtbesök.

Nåväl, enligt källor från den franska presidentadministrationen kommer Hollande fram vid halv nio-tiden i kväll. Och de två ledarna får nog en hel del att prata om förutom incidenten med planet. Frankrike och Tyskland dominerar EU och euroområdet genom att vara de största länderna med de största ekonomierna. François Hollande har en annan agenda än sin företrädare Nicolas Sarkozy och det kommer nog att ta ett tag innan länderna kan fortsätta att gå hand i hand på samma sätt som tidigare.

Angela Merkel kommer naturligtvis att hävda sin tidigare linje – nödvändigheten av besparingar – medan François Hollande som purfärsk president naturligtvis måste försöka leva upp till sina vallöften som mer går ut på att försöka satsa sig ur krisen. Det är bäddat för ett betydligt mer spänt förhållande mellan de dominerande aktörerna i EU. I alla fall under den närmaste tiden.

Hur detta i sin tur kommer att påverka situationen som Grekland försätter EU i, genom att i dag konstatera att ingen regering kan tillsättas efter det nyligen genomförda valet, återstår att se. Nu blir det nyval i juni och det ska bli ytterligt intressant att se hur de grekiska väljarna då agerar. Tids nog ger det sig.

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Intressant möte

  1. kalebass skriver:

    Ska bli ytterst intressant att se hur ”folk”, även runt om i europa, reagerar och hur makthavare ser på hans ”manifest”! Här finns nu chansen att satsa i den rätta, och enda (!) riktningen. För mänsklighetens skull. Inte tillväxtideologin.

Kommentarsfältet är stängt.