Fortsatt skakigt

I dag sjönk värdet på börsen och kurserna fortsatte nedåt med litet drygt 1,3 procent. Anledningen är förstås den dystra utvecklingen i Grekland där partierna efter valet för en och en halv vecka sedan inte lyckats forma en regering. I dag kom beskedet att det blir nyval 17 juni (dn.se) och enligt de senaste opinionsmätningarna är det det vänsterpopulistiska partiet Syriza som då blir det största partiet.

Det vore naturligtvis en olycka för Grekland. En majoritet av grekerna vill stanna kvar i eurozonen. De vill ha stödpengar av IMF och EU, men de vill inte gå med på de hårda sparkraven. Syriza vill också ha euron kvar och ha allt stöd som EU och IMF satt in, men partiet är övertygat om att villkoren för stödlånen kan förändras, att privatiseringarna kan avbrytas och 200 000 personer anställas i den offentliga sektorn samt att löner och pensioner kan återställas till de tidigare nivåerna.

Det är faktiskt snart sagt obegripligt att ett parti med det programmet kan få stöd. Men det är väl ett stöd som grundas i ett önsketänkande från de hårt pressade grekerna. För med den politik som Syriza vill föra, kommer landets ekonomi att kollapsa väldigt snabbt. Det finns nämligen absolut ingenting som säger att EU och de övriga euroländerna kommer att acceptera en återgång till tidigare helt ansvarslös ekonomisk politik samtidigt som landet hålls under armarna av övriga euroländer.

Konsekvensen av ett sådant scenario är som sagt statskonkurs, ett utträde ur eurozonen och återförande av drakman. Konsekvenserna för grekerna blir än värre än de nuvarande kraven på besparingar. Men det är grekernas val och den enda förhoppningen som kan resas är väl att den stundande valdebatten ger ordentlig information om alternativen – fullständigt fall ner i ett bottenlöst hål eller fortsatta umbäranden, som ändå kan bäras.

Samtidigt som grekerna brottas med sina problem och funderar över alternativen som avgörs av valutgången 17 juni, måste EU mycket bestämt agera för att inte andra länder ska dras in i den problemsfär som råder i Grekland. Framför allt är det Spanien och Portugal som hotas av ett sådant öde.

Så sammanfattningsvis kommer det att vara skakigt på de finansiella marknaderna i Europa under ytterligare några månader. Förhoppningsvis reder allt ut sig i slutänden.

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.