Mördandet fortsätter

En bra och trevlig dag som dagen har varit har inte slutat så bra – i mitt sinne. Just nu pågår Eurovisionsschlagerfinalen, men jag tittar bara då och då. Det som möjligtvis kan vara intressant att se är den långdragna röstningen.

Det som dämpat mitt humör högst väsentligt är situationen i Syrien (dn.se). Det var väldigt länge sedan jag skrev om hur det är i landet. Men ingenting positivt har hänt. Regimen Bashar al-Assad fortsätter oförtrutet sitt dödande av sin egen befolkning och då den del av befolkningen som inte vill ha honom som president och som vill ha demokrati.

Den tidigare generalsekreteraren i FN, Kofi Annan, arbetade fram en form av plan som skulle innebära ett slut på våldet, stridsvagnar skulle dras tillbaka och journalister skulle få röra sig fritt i landet. Inte på någon punkt har regimen följt det som den själv har skrivit under. Våldet fortsätter precis som tidigare. Folk mördas, fängslas och försvinner.

I går efter fredagsbönen demonstrerade befolkningen i al-Houla i provinsen Homs. Reaktionen från regimen var omedelbar. Området utsattes för granater och tung beskjutning innan specialstyrkorna gick in och slaktade kvinnor och barn. Det var en massaker på nästan 100 människor. En massaker med sådan grymhet att tv-kanalen Aljazeera vägrade att visa de bilder som tagits. Kollegan Alarabia däremot har visat bilderna.

De visar hur kvinnorna och barnen – FN-observatörerna som kom till platsen först i dag har konstaterat att drygt 30 av de mördade var barn under tio år – brutalt huggits ihjäl med knivar och handvapen.

Fria syriska armén kräver nu att gruppen med länder som kallar sig Syriens vänner bildar en militärallians utanför FN och börjar agera mot regimen al-Assad. Frankrike har kallat till ett möte.

Det var i mars förra året som befolkningen i Daraa i södra delen av landet protesterade mot regimen. Sedan dess har regimens våld bara ökat samtidigt som demonstranterna inte alls ger sig eller låter sig skrämmas av våldet. Men det står allt klarare att världssamfundet inte kan låta detta fortgå. Rysslands och Kinas agerande i FN:s säkerhetsråd – att lägga in sitt veto mot alla insatser riktade mot Syrien – innebär att de är precis lika skyldiga till massakrarna och blodbaden i Syrien som någonsin president al-Assad.

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.