Loreen och – Syrien

Det var kul att det svenska bidraget Euphoria som framfördes av Loreen, vann Eurovision Song Contest i går. Om jag förstod rätt slog låten också poängrekord i tävlingen när den vann med 129 fler poäng än de ryska gummorna. 18 gånger fick Sverige högsta poängen och det av 41 länder som fick rösta. Ja, Sverige röstade också förstås, men fick inte rösta på det egna bidraget.

Snyggt jobbat. Så nu väntar nästa års upplaga i Stockholm (jag tror inte att man förlägger finalen till Skellefteå Kraft arena) med final i mitten av maj. Det blir ett dyrt kalas som måhända är värt kostnaderna. Det sägs ju att omkring 100 miljoner människor tittar på tävlingen. Många hotell i Stockholm lär bli fulltecknade under vecka 20 nästa år.

Glädjande nog har det också blivit starka reaktioner – vad annat var att vänta – mot den syriska regimens senaste massaker i Homsprovinsen (dn.se). Arabförbundet kallar till ett akut möte. Persiska vikens samarbetsråd vädjar till omvärlden att stödja upproret mot president al-Assads mördarregim. FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon och hans företrädare Kofi Annan fördömer massakern och USA:s utrikesminister Hillary Clinton lovar att öka trycket mot Syriens regim. Hon sa också att de som utfört dessa handlingar måste identifieras och ställas till ansvar.

Fria syriska armén förklarade sig inte längre bunden av FN:s fredsplan och chefen för FN:s observatörer i Syrien, den norska generalmajoren Robert Mood, sa att risken för inbördeskrig är överhängande.

Notabelt är att Syriens blodsbröder Ryssland och Kina inte har reagerat mot massakern. Uppenbarligen tycker den ryska och kinesiska ledningen att det är helt OK att syriska trupper går in och slaktar kvinnor och barn med knivar och andra stickvapen. Ja, till och med hugger huvudena av dem. De ryska och kinesiska ledningarna visar med eftertryck vad de själva kan tänkas göra mot oppositionella om det ”bränner till” i deras egna länder.

Den stora frågan är emellertid hur omvärlden ska kunna samla sig till att agera mot den vidriga Assad-regimen. Det är uppenbart att en aktion inte kan få stöd av FN:s säkerhetsråd genom Rysslands och Kinas veton. Ett ingripande i Syrien skulle omedelbart öka spänningen i regionen ytterligare, men på något sätt och i någon konstellation måste ett ingripande göras. Regimens slakt på de egna medborgarna är något som världen inte ska kunna tolerera.

Det är möjligt att fredagens och lördagens massaker får till följd att något händer – utan formellt godkännande av FN. Det syriska folket – och omvärlden – får helt enkelt avvakta.

– – –

I går kväll fick jag en beställning på en artikel. Det tycker jag är väldigt roligt. Finvädret ska räcka hela dagen så det blir säkerligen tid för en promenad och uteliv också.

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.