Assange och Loreen

Nu har den brittiska högsta domstolen, Supreme Court, bestämt att Wikileaksgrundaren Julian Assange ska överlämnas från Storbritannien till Sverige, för att här förhöras om den våldtäkt som han är misstänkt för (dn.se). Genom att överklaga och protestera mot den europeiska arresteringsorder som utfärdats av den svenske åklagaren har Assange lyckats hålla sig borta från Sverige under lång tid. Visserligen har han suttit i husarrest i England, men det har förmodligen varit ett bättre alternativ för honom än att ställas inför rätta.

Det som nu händer är att han kommer, inom en relativt kort tid, att överlämnas till Sverige där han i första hand kommer att förhöras om de brott som han är misstänkt för. Därefter kommer åklagaren att fatta beslut om åtal ska väckas eller inte.

Julian Assange hävdar att han är oskyldig till det han misstänks för. Bara den juridiska prövningen av vittnesuppgifter, eventuella bevis och hans försvar kan visa om han är skyldig eller inte. Dock tycker jag att det är märkligt att han så medvetet och konsekvent har hållit sig borta från den juridiska prövningen om han är oskyldig. I och för sig kan det ha många olika förklaringar – varav den vanligaste är att han är rädd för att bli utlämnad till USA och där dömas för att ha publicerat hemliga uppgifter om krigen som USA är inblandade i. Men att hålla sig undan har inte precis stärkt känslan av att han är så oskyldig som han säger sig vara.

Tids nog ges svar på alla frågeställningar.

– – –

Vid det här laget är det nog väldigt få personer här i landet som inte har fått grepp om att det svenska bidraget Euphoria vann Eurovision Song Contest i Baku. Artisten Loreen har blivit kraftigt hyllad för sin bedrift och allra senast i går när hon framträdde på Hötorget i Stockholm för att ta emot jublet från tusentals personer (dn.se).

Visst är det roligt att det svenska bidraget vann i sådan överlägsen stil. Jag förstår mig inte på musik, så jag kan inte säga vad det var i låten som gjorde att den vann. Inte mer än att jag personligen tyckte att den var bra. Och att Loreen framförde den på ett bra sätt.

Men det som framför allt fångade mitt intresse för Loreen var hennes engagemang och intresse för de oppositionella i diktaturen Azerbajdzjan. Det är ett välkommet och starkt agerande från en artist, som sannerligen inte är vanligt. ”Normalt” sägs ju att politik är en sak och allt annat är en annan sak. Vi handlar glatt och utan tvekan med diktaturer och vi utövar idrott i länder där människor förtrycks och förnekas en så grundläggande rättighet som yttrandefrihet.

Loreen är värd att hyllas för sitt klara och öppna ställningstagande. Jag önskar att fler agerar på samma sätt, inte minst därför att det ger uppmärksamhet och faktiskt irriterar regimerna. Kanske, kanske kan sådana aktioner faktiskt förmå dessa regimer att tänka till en smula, även om det förmodligen är en naiv förhoppning. Men – dropparna urholkar stenen, sägs det också.

I tisdagens DN, i kulturbilagan, fanns det en helsidesannons med Loreens ansikte. Det var  Civil Rights Defenders som köpt reklamplatsen. Organisationen har fått Loreen som medlem och det var hos organisationen som Loreen sökte information innan avresan till Baku. Gissningsvis kommer Civil Rights Defenders att få många nya medlemmar, då många stimulerats av hennes arbete.

Väl så viktigt är att stödja även andra organisationer som arbetar för mänskliga rättigheter. En som jag känner starkt för alltsedan gymnasietiden är Amnesty International. Också den organisationen behöver fler medlemmar och bättre stöd för att kunna arbeta framgångsrikt mot förtryckarregimer.

 

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Assange och Loreen

 1. Pether skriver:

  ”vittnesuppgifter, eventuella bevis och hans försvar kan visa om han är skyldig eller inte.”
  Du menar alltså de vittnesuppgifter som polisvänner till de två kvinnorna har tagit? Som de inte brytt sig om att banda eller skriva ner, bara för att de talar till Assanges fördel?

  ”Dock tycker jag att det är märkligt att han så medvetet och konsekvent har hållit sig borta från den juridiska prövningen om han är oskyldig.”

  Assange stannade kvar i Sverige långt mycket längre än nödvändigt och väntade på att bli förhörd, men han blev aldrig det, och frågade åklagaren ifall han fick tillåtelse att lämna landet, vilket han fick. Poof, sedan gick statsfeminismen ut och sa att han flytt.
  Sedan är det fullt möjligt att föra intervjuer över telefon, eller skicka över någon dit. Något som åklagaren vägrat.
  Så allt ligger på feminismens bord, inte Assanges.

  ”Men att hålla sig undan har inte precis stärkt känslan av att han är så oskyldig som han säger sig vara.”

  Den som är påläst i fallet vet mycket väl att han inte är något annat än oskyldig.
  Men sen, du är journalist, och då säkert feminist, varför ska du bemöda dig att sätta dig in i verkligheten när det bara är att följa strömmen av feminister i media?

  • olatheander skriver:

   Vi får väl ändå sätta en viss tilltro till gällande rättssystem och avvakta vad som händer vid en juridiska prövningen – om det blir en sådan.

   • Pether skriver:

    Du menar rättssystemet som är fullt med feminister, som redan visat sig ha noll rättssäkerhet för män som anmälts för våldtäkt? Sitter redan hundratals oskyldiga män i svenska fängelser enligt förra JK, som fick gå efter att ha studerat denna sak, som ej vad godkänd av feministeliten.

Kommentarsfältet är stängt.