Missvisande statistik

Det började med en blomma som hade vissnat och slutade med en ordentlig städning av lägenheten. Det hade jag inte väntat mig. Nu är det bara dammsugningen  kvar, men det tar jag tag i efter det att jag randat det här blogginlägget. Det känns gott att ha klarat av det eftersom det då bara är tvätten kvar i morgon. Efter den kan jag i lugn och ro ladda för matchen som Sunnanådamerna spelar mot Umeå Södra mot kvällningen.

En hel del tid har jag också ägnat åt att försöka boka om en flygbiljett. Av det blev det emellertid ingenting, eftersom en sådan krävde uppgradering till business class och det har vi inte råd med. Så kan det vara.

– – –

Redan i går hade Dagens Nyheter en intressant artikel om ungdomsarbetslösheten. Den visade att ungdomar som går i grundskolan och söker sommarjobb räknas som arbetslösa ungdomar. I dag följer tidningen upp gårdagens artikel med hur man beräknar ungdomsarbetslösheten i Europa (dn.se).

Jodå, jag tror mig minnas hur det var innan alliansregeringen tillträdde 2006. De borgerliga partierna grälade då på Socialdemokraterna för att de inte redovisade arbetslösheten på samma sätt som normen var ute i Europa. Tämligen omgående anammade alliansregeringen EU:s sätt att beräkna arbetslösheten och därmed kom alla ungdomar med i statistiken över arbetslösa även om de gick i skolan och sökte sommarjobb eller deltidsjobb under studierna.

Det här var verkligen inte något okänt. Men i debatten om ungdomsarbetslösheten är det ingen som tagit hänsyn till detta. Oppositionen ger regeringen ordentligt med pisk för att inget görs åt den otroligt höga ungdomsarbetslösheten – som enligt tillgänglig statistik är drygt 20 procent. 25 procent av dessa statistiskt arbetslösa ungdomar går i grundskolan eller gymnasiet. Räknar man dessutom bort alla andra heltidsstuderande, så i stort sett halveras siffrorna.

Det är just det som Finland, Nederländerna och Bulgarien gör. Tacka sjutton för att de då får en lägre ungdomsarbetslöshet. Sedan är det en annan sak att de struntar i att följa den internationella arbetslöshetsdefinitionen, som har anammats just för att man ska kunna jämföra tillståndet i respektive land med andra länder.

Även om den reella situationen inte så katastrofal som siffrorna visar, så är det förstås angeläget att ungdomar så snart som möjligt kommer in på en arbetsplats. Det är alls inte bra för deras utveckling och framtid att de under lång tid går utan jobb. Riskerna som ett sådant utanförskap innebär är väl kända.

Men hur man kommer åt det är en annan femma. Mycket är beroende av den konjunktur som råder och just nu tycks det som om tillväxten faktiskt tar bättre fart än vad de flesta hade trott. Å andra sidan kan bakslag komma snabbt – nu är det de spanska bankerna som orsakar oro medan alla väntar på det nya parlamentsvalet i Grekland. Det kommer att dröja en god stund innan euro-oron lägger sig.

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.