Fotboll och krisåtgärd

Danmark gjorde sensation som slog Holland med 1–0 i sin första EM-match. Duktigt och taktiskt. Att Tyskland vann mot Portugal var kanske mer väntat. Den här gruppen är ett som man säger getingbo och ska bli intressant att följa. Liksom det är att följa matcherna i de andra grupperna förstås.

Dagens största nyhet är annars att de 17 finansministrarna i euroländerna har suttit i videomöte för att försöka komma fram till hur man ska göra med bankkrisen i Spanien (dn.se). Slutresultatet av den konferensen blev att man ger bankerna ett nödlån på en okänd summa. Men uppskattningsvis handlar det om 80–100 miljarder euro för att stabilisera bankerna.

Det kommer säkerligen att räcka och förmodligen blir det litet muntrare toner på finansmarknaden på måndag. Det fina med det här lånet är att det inte är den spanska staten som tar det utan bankerna. Lånet kommer alltså inte att belasta statens finanser utan blir något för bankerna att reda upp i framtiden.

I och med att man kapitaliserar bankerna så borde rimligtvis spanjorerna återfå sin tillit till dem och inte fortsätta att ta ut alla besparingar som de eventuellt har, vilket snabbt har förvärrat bankkrisen. Nu bör det lugna ner sig.

På gång är också att man inom EU och framför allt inom eurozonen måste se till att försöka få till stånd en samordning. Det talas mycket om att det ska finnas en gemensam insättningsgaranti vilket är positivt. Vid krisungar behöver då inte småspararna drabbas av panik och ta ut allt vad de äger och har för att stoppa slantarna i madrasserna i stället.

Vidare är det nog helt nödvändigt att bankerna måste få krav på sig att ha ett stabilare eget kapital. Det kan inte vara meningen att staterna och skattebetalarna gång efter annan ska rädda bankerna från situationer som de ofta själva har satt sig i. På det sätt som det har fungerat får ju de vanliga medborgarna betala tre gånger för bankernas iver att tjäna pengar på utlåningen – först i form av höga räntor på lånen, sedan i form av skattepengar för att rädda bankerna från deras dumdristigheter i utlåningen och så igen genom fortsatt höga räntor och högre avgifter för att öka kapitaliseringsgraden.

Jag tror att ett över hela EU framtvingat system gentemot bankerna skulle välkomnas av allmänheten.

Men nu blir det inte mer för i kväll. Himlen är mörk. Regnet faller och dagen har varit god mot mig.

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.