Efterlängtat bygge

Ni som passerar Sundsvall i sommar kommer inte att kunna undgå att märka de vägarbeten som görs på E4 i närheten av staden. Det är bron över Sundsvallsfjärden som håller på att byggas. Och det kommer att ta en rundlig tid innan den är klar; först runt 2015 någon gång hoppas man att den står klar.

Det har tagit en evinnerlig tid att få igång arbetet. Redan när jag jobbade på Sundsvalls Tidning så var jag ute och skrev och kommenterade de tio arkitektförslagen om hur bron skulle utformas. Så diskussionen om en bro över fjärden – för att slippa genomfartstrafiken i de centrala delarna av stan – har hållit på i cirka 20 år. Förmodligen ännu längre.

För minst ett och ett halvt år sedan påbörjades arbetena så smått. Affären där dottern arbetar skulle rivas och Ejes färghus fick en ny lokal i gamla Vin & Spritfabriken. Det är jättefina lokaler, men något fungerar inte och affären har inte ens fått upp en skylt som visar vägen till nya lokalen. Det handlar om handlingsförlamning hos såväl fastighetsägare och kommunen.

Nåväl, nu börjar det synas ordentligt vad som pågår. Ute i fjärden har de första pelarna kommit upp, men mycket återstår. Jag tycker mig ha förstått att det är en tysk firma som står för själva brobygget – åtminstone i den här fasen.

Och på land håller också de bärande delarna på att gjutas. Bilden är tagen där den framtida E4 skjuter ut mot bron.

Ja, mer än så finns väl inte att säga om väg- och brobygget just nu. En reflektion dock, med tanke på vilken lång tid det tar så skulle det vara helt underbart om den framtida Norrbotniabanan förbi Skellefteå och mellan Umeå och Luleå kunde börja byggas inom en relativt snar framtid. Jag såg någonstans att den sträckan – ingående i Botniska korridoren – nu har fullt stöd av EU:s olika organ, vilket öppnar för EU-stöd.

Så nu är det bara Moderaterna som är emot att den byggs. Ja, det är en hårdragning. Men regeringen borde verkligen ”få tummen ur” för det projektet som är så oändligt viktigt för vår exportindustri i främsta hand och för den regionala arbetsmarknaden i andra hand.

– – –

Mer än så här blir det inte i dag. Från Sundsvall beger jag mig till Arlanda för att möta kära hustrun och sedan vänder vi kylaren mot norr och åker hem till häggdoftande Skellefteå där vi väntar på att syrenerna ska ta fart.

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.