Godkänt till Fridolin

Det ena av Miljöpartiets språkrör, Gustav Fridolin, höll sitt sommartal i dag i Vittsjö i samband med marknaden där. Talet gick på samma tema som hans och Tina Ehns debattartikel i Dagens Nyheter i dag – att regeringens politik ökar klyftan mellan stad och landsbygd.

Miljöpartiet har låtit riksdagens utredningstjänst titta på hur regeringens reformer har slagit. Och det har då visat sig att reformerna ensidigt har gynnat Stockholm – naturligtvis på övriga Sveriges bekostnad.

Själv skulle jag litet mer i detalj vilja titta på den granskning som utredningstjänsten har gjort. Det är, kan jag tycka, tämligen naturligt att vissa reformer ”gynnat” Stockholm helt enkelt därför att det bor så väldigt många människor i Stockholmsområdet. Befolkningskoncentrationen medför med en viss självklarhet att effekterna av reformerna blir mer koncentrerade till storstadsregionen än de blir synliga i övriga Sverige.

I debattartikeln ger Fridolin lovord till Centern och till Maud Olofsson som vid sitt tillträde klart analyserade situationen i landet – att landet höll på att klyvas socialt och regionalt av den förda politiken. Nu har Centerns politik inte satt särskilt djupa spår i alliansregeringens politik. Självkritiskt säger Gustv Fridolin och Tina Ehn i sin artikel att inte heller Miljöpartiet varit särskilt vaksam på denna klyvning – förrän nu.

Och nu ska det bli andra bullar av. Miljöpartiet ska skapa en politik som ger liv åt Centerdevisen ”Hela landet ska leva”. Det låter sig sägas. Men om det låter sig genomföras återstår att se. Mängden väljare i storstadsområdena, inte minst i Stockholmsregionen, är något som gynnat Miljöpartiet. Dessa väljare vill partiet nog gärna behålla. Frågan är om de kan göra det om och när partiet börjar agera för att andra delar ska få en större del av ”kakan” än vad som hittills varit fallet. Med konsekvens förstås att stockholmarna får en mindre del.

Jag skulle nog vilja avvakta hur Miljöpartiet ska mejsla ut den praktiska politiken innan jag riktigt betygsätter dess nya insikt om hur det är ställt i landet. Men tills vidare får jag väl ändå ge partiet klart godkänt för att det har förstått att övriga Sverige – och jag är helt säker på att norrlandslänen är speciella i det avseendet – satts på undantag av alliansregeringen.

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.