Intressant valhelg

Sitter man uppe halva natten och snackar och inte kommer i säng förrän solen redan har gått upp försvinner en stor del av dagen. Det är ett pris som man får betala och som gränsar till ett alltför högt pris – när dagen visade sig bli så fin som den faktiskt är. Nåväl, inget finns att skylla på annat än det egna beteendet. Å andra sidan är det ganska mysigt med de ljusa nätterna. De måste ju också utnyttjas.

Men eftersom allt har hamnat i olag, så kommer första inlägget för dagen nu. Och det kommer att handla om litet av varje. I dag har ju andra omgången av presidentvalet i Egypten inletts. Det fortsätter i morgon. Mot varandra står Muslimska brödraskapets kandidat Mohammed Mursi och den tidigare premiärministern Ahmed Shafiq.

Precis som dn.se skriver så är det ingen som egentligen vet vad den nye folkvalde presidenten kan – och får – göra. Det finns inte någon konstitution att luta sig emot. Militärrådet styr fortfarande. Landets författningsdomstol upphävde ju häromdagen legitimiteten i det tidigare parlamentsvalet och upplöste parlamentet. Dessutom ogiltigförklarades den kommitté som arbetar med att ta fram en ny konstitution.

Somliga hävdar att landet efter presidentvalet är tillbaka där det var innan revolutionen, andra tror och tycker att landet ändå tagit ett litet steg framåt på vägen mot att bli en riktig demokrati. Ahmed Shafiq har i valrörelsen pläderat för stabilitet, medan Mohammed Mursi säger sig stå på revolutionens sida, vilket nog är korrekt. Den senare representerar ju Muslimska brödraskapet som verkligen hölls kort av president Hosni Mubarak.

Eftersom många i landet längtar efter någon form av stabilitet – inte minst ekonomiskt (landet har tagit mycket stryk efter revolutionen med kraftigt reducerade turistinkomster) – så finns risken att Shafiq vinner (han fick ju i första omgången av valet något fler röster än Mursi). Demonstrationer som anordnades i går samlade inte alls så många anhängare som arrangörerna hoppats på.

Hur det går? Ja, på måndag lär resultatet vara klart (eller efter ytterligare någon dag) och Egypten har en ny president, vars makt ingen vet.

På söndag går också grekerna till val för att välja ett nytt parlament (dn.se). För drygt en månad sedan gav ju valet faktiskt ingenting; om man med ingenting menar att en regering inte kunde bildas. Nu är det däremot troligt, enligt opinionsundersökningarna, att det politiska läget ska klarna så att en en regering faktiskt kan utses och börja fungera.

Det vore ett steg framåt. Men det återstår att se vilken regering det blir. I förra valet gick vänsteralliansen Syriza fram mycket kraftigt och enligt opinionsundersökningarna är det alls inte otroligt att partiet kommer att bli största parti. Partiets ledare Alexis Tsipras hävdar att han och partiet är obefläckat av den tidigare ordningen som resulterat i det näst intill oöverstigliga skuldberget. Han vill också omförhandla villkoren som EU, IMF och ECB ställt på Grekland, något som EU inte vill höra talas om.

Blir Tsipras ny premiärminister så måste han ändå försöka få med de konservativa Nea demokratia och/eller socialdemokratiska Pasok – kanske båda partierna. Alla är i och för sig överens om att vilja vara kvar i eurosamarbetet. Men om det blir så vet ingen. Pengarna som finns i landet räcker knappt månaden ut och om Tsipras inte får igenom omförhandlingar och inte heller vill acceptera villkoren – ja, då blir det inte mer pengar och då går landet i konkurs och en ännu värre framtid till mötes, enligt alla förståsigpåare.

I morgon kväll känner vi resultatet och reaktionen inom EU kommer direkt på måndag morgon. Den spännande tid vi lever i fortsätter att vara spännande och händelserik.

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.