Något om miljonärer

Att det finns människor som har gott om pengar här i landet har jag förstått. Men att det finns så många som har så mycket, trodde jag inte. Enligt företaget Capgemini, som i 16 år har kartlagt världens dollarmiljonärer, hade Sverige förra året inte mindre än 61 100 personer som var goda för en miljon dollar, cirka sju miljoner kronor (dn.se). Det förtjänar att sägas att det då handlar om pengar som är så kallat investeringsbara. Pengar som kan plockas fram utan att man behöver sälja hus och hem eller eventuellt värdefulla samlingar av exempelvis konst.

Så många dollarmiljonärer har Sverige aldrig tidigare haft och detta trots att börsen inte gick särskilt bra förra året. Detta förklaras med att dessa rika personer i tid har valt att placera om förmögenheten från aktier till andra former av placeringar, främst obligationer, varvid värdet inte har sjunkit.

Av de nordiska länderna är det förstås oljelandet Norge som har flest dollarmiljonärer – 90 600 norrmän var förra året goda för en miljon dollar. Eftersom Västerbottens kustland lockar många norrmän under sommarmånaderna, får vi hoppas på att en del av dessa kommer hit och har spenderbyxorna på sig. Det mår den lokala ekonomin bra av.

Apropå det har jag inte hört något om hur bokningsläget är inför sommaren på exempelvis Skellefteås hotell och campingar. Men även om det inte förhandsbokas platser långt i förväg så brukar det bli fullt. Så blir det säkert också i år – bara vädret blir gott nog.

Mellan en och två miljoner kronor får anställda och tidigare anställda vid familjeföretaget Nominit i Värnamo av sina ägare (dn.se). Företaget som tillverkar nitar bildades för 75 år sedan och ägs i dag av två syskon som inte har några närmare släktingar.

I samband med att ägandet förs över till en stiftelse som ska värna anställdas och tidigare medarbetares välfärd samt forskning så förs inte mindre än 114 miljoner kronor över till de anställda och tidigare medarbetarna. Pengarna fördelas efter hur lång anställningstiden har varit. Och det innebär att varje person får mellan en och två miljoner kronor. Pengarna får de som lön och pension vid tre tillfällen.

Jag imponeras av detta grepp. Det vanliga har ju varit att man i media läser och hör om att det är de verkställande direktörerna och/eller ledningsgrupperna som ser till att få miljonerna. Syskonen som äger Nominit har förstått att det är personalen som bidragit till företagets långa levnad och goda resultat och att de ska ha vad som rimligen måste betraktas som sin del av kakan nu när ägarbilden förändras.

Jag kan livligt föreställa mig att andan på företaget under årens lopp har varit väldigt god. Och att just detta familjeföretag inte bara karaktäriserats av att det varit en familj som ägt företaget, utan att alla anställda faktiskt betraktats som en del av familjen.

Den nyheten värmde mitt hjärta och ger mig nytt hopp om att det finns mycket godhet i världen. Önskar bara att det vore fler som visar det på olika sätt; man behöver ju inte dela ut miljoner för att vara god.

 

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.