Symbolisk ed av Mursi

Först en stor eloge till Moa Hjelmer som säkert, och mycket överraskande, vann EM-finalen på 400 meter på ett nytt svenskt rekord – 51,13. Till synes opåverkad av mjölksyrestinna ben bara fortsatte hon på upploppet och vann. Snyggt jobbat. Att tiden också kvalificerar henne till OS gör inte loppet sämre. Där lär det dock inte bli någon medalj – det här OS-året. Men i Brasilien om fyra år kanske.

– – –

I morgon svärs Muhammed Mursi in som president i Egypten (dn.se). Det ska han egentligen göra inför parlamentet men får nu göra det inför den instans som upplöste parlamentet – författningsdomstolen.

Men viktigare än morgondagens ed i författningsdomstolen var den symboliska ed som Mursi svor inför folkmassorna på Tahrirtorget. Där har tusentals och åter tusentals demonstrerat mot militärrådets agerande i elva dagar. Symboliken i hans tal är djupgående. Genom att hänvisa till folket som en auktoritet som står över alla institutioner markerade Mursi ett avståndstagande från militärrådet, som för övrigt tagit sig rätten att utse landets försvarsminister. Föga överraskande blev det militärrådets ledare Hussein Tantawi.

Fortfarande är det i allra högsta grad oklart vilka befogenheter som Muhammed Mursi får, men åtminstone jag får känslan att han kommer att bjuda motstånd mot militärrådet. Hans antydningar att han gärna ser en kvinna och en kopt (kristen) på vicepresidentposten är hoppingivande. Detta förstås under förutsättning att denna får frihet att agera och inte bara ska sitta på posten som något slags alibi för att han, den islamistiska presidenten, minsann inte diskriminerar vare sig kopter eller kvinnor.

 

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.