Arafat förgiftades

Det är onekligen intressanta nyheter som tevekanalen Aljazeera matar ut nu. Det har nämligen i dag offentliggjorts att den tidigare palestinske presidenten Yassir Arafat blev förgiftad av polonium. Ända sedan Arafats död har det spekulerats i dödsorsaken och länge hemlighölls den innan uppgifter gavs om att han blivit förgiftad – oklart av vad. Det sades då också att han hade hiv. Den smittan skulle ha injicerats i samband med förgiftningen.

Eftersom det fortfarande har varit oklart om exakt vad som orsakade hans död (Arafat blev svårt sjuk under hösten 2004 och flögs till Paris för vård där han avled tidigt på morgonen den 11 november) har hans änka givit tillåtelse att undersöka hans tandborste och de kläder han bar. De visar spår av polonium.

Det är samma gift som tog livet av den före detta ryske säkerhetsagenten Alexander Litvinenko i London 2006.

När det gäller Arafat ska nu framställningar göras om att få undersöka någon del av hans begravda kropp. Om de försöken lyckas återstår förstås att se.

Aljazeera har även rapporterat mycket i dag från den rapport som Human Rights Watch lämnat om syriska tortyrcenter. Även dn.se skriver om dem. Det är fruktansvärd tortyr som de gripna har fått utstå. Aljazeera visar flera olika bildsekvenser från hur tortyren går till – hur soldater slår människor, sparkar dem och går på dem. Bilderna kommer från soldaternas egna mobilkameror som oppositionella kommit över i samband med att soldaterna gripits av enheter ur den fria syriska armén.

Filmerna kommer av allt att döma att väcka ny och högst berättigad avsky mot den syriska Assad-regimen, som fortsätter att urskillningslöst attackera bostadsområden med granater och annan tung beskjutning i städer där fria syriska armén är stark. Dagligen rapporteras omkring 100 människor dö i dessa attacker. Hittills i dag rapporteras drygt 50 människor ha fått sätta livet till.

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.