Viktig M-dag

I dag vore det väl attan om jag inte kommer ut på en litet längre promenad. Jag siktar på det. Hittills har jag bara suttit vid datorn för att kolla vad som hänt och vad som händer. Det är nog så intressant, men bygger inte precis upp någon kondition. Eller ger mig den värme som jag alltid suktar efter.

På Gotland är det Moderaternas dag och det är helt säkert ganska många som är intresserad av vad partiledaren och statsministern Fredrik Reinfeldt har att säga. Tidigare har han ju i Almedalen plockat fram litet av de amatörskådespelartalanger som han har och det skulle inte förvåna mig om han gör det också i dag.

Men det är en av opinionssiffrorna  pressad statsminister som kommer att tala. Att döma av rapporterna från olika håll så går det mesta Moderaterna emot för tillfället. Kanske kommer till och med regn att falla på Gotland i dag, vilket förstås – i så fall – blir ytterligare en missräkning. Dock är det något som ingen kan påverka.

Däremot är motvinden i allra högsta grad självförvållad. Regeringen har hittills under den här mandatperioden inte visat samma glöd och vilja som den gjorde 2006-2010. Till en del beror det på det parlamentariska läget – det är alltid lättare att regera med egen majoritet i riksdagen än som minoritetsregering. Till en annan del beror det på att Moderaterna mycket har fastnat i sin egen retorik. Allt går ut på att ekonomin ska vara i balans och helst ge ett överskott liksom att ingenting är mer värt att sträva efter än att folk ska jobba.

I grunden är detta naturligtvis positiva utgångspunkter för all politik. Men när arbetslöshetskurvan inte viker nedåt och ungdomsarbetslösheten har bitit sig fast på en alltför hög nivå och när – till synes – inga konkreta förslag presenteras för att råda bot på detta – ja, då framstår det onekligen som att regeringen, men framför allt Moderaterna, står utan lösningar och idéer.

Nu ska det förvisso påpekas att oppositionen inte heller har rosat marknaden med goda och konkreta förslag. Men oppositionen har alltid ett annat utgångsläge. Den ska kritisera och kraven på den kommer inte att ställas förrän under valrörelsen om två år. Till dess är det troligt att också regeringspartierna faktiskt har förlöst sig själv genom att faktiskt driva en offensiv politik med sikte på framtiden.

Kanske återkommer jag mer i detta ämne. Nu stundar andra göromål. Litet bokföring. Och en promenad…

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.