Provocerande Israelutredning

Jag känner mig glad, lycklig och tacksam just nu. Jag vet inte varför, men skulle tro att känslorna grundar sig till stor del i att jag har haft gott flyt med skrivandet under dagen. Det är tillfredsställande.

– – –

Då och då hör man talas om att tullen vid olika länders gränser hittar små rara djur som folk försöker smuggla med sig genom att pula ner djuren i väskor där de förstås lider och ofta avlider. Människosmugglingen, trafficking,  är betydligt vanligare och inte helt lätt att komma åt.

Men nu ser jag (dn.se) att ett egyptiskt par har försökt sig på en kombination av detta. De försökte helt sonika smuggla in sitt lilla barn genom tullen i Förenade arabemiraten genom att stoppa ned det i handbagaget.

När väskan passerade röntgengenomlysningen avslöjades smugglingsförsöket och det visade sig då att paret saknade dokumentation om barnet som tillät det att ta med barnet in i landet.

– – –

Upprörande på ett helt annat plan tycker jag att nyheten är som berättar att en utredning som gjorts i Israel inte bara tycker att bosättningarna på Västbanken ska förklaras lagliga utan även utökas (dn.se). Utredningen, har beställts av den israeliske premiärministern Benjamin Netanyahu, är självklart en skandal då dess slutsatser går helt på tvärs mot en bred världsopinion, mot flera beslut i Israels högsta domstol.

Utredarna, tre jurister, utgår från den märkliga utgångspunkten att området (Västbanken) inte är ockuperat därför att ingen stat hade suveränitet över det när det intogs 1967.

Om det blir så, vilket mycket tyder på, att Israels regering försöker sig på att inte bara upphäva rivningsbeslut, utan även att legalisera de illegala bosättningarna samt att bygga än fler – ja, då kommer situationen att bränna till ytterligare i regionen. Länge har det varit tal om att parterna Israel och palestinierna måste sätta sig ned och börja fredsförhandla på allvar. Men ingenting händer och en anledning till det är förstås att USA med sitt starka direkta och indirekta stöd till Israel inte kan eller vågar sätta ned foten när Israel gång på gång ger blanka sjutton i bland annat FN-resolutioner.

Israels arrogans och förtryckarpolitik gentemot palestinierna är en varböld i det internationella samfundet. Och det är en skandal av stora mått både hur befolkningen i Gaza och på Västbanken behandlas av Israel. Skandalen blir inte precis mindre av att världen låter det fortgå.

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Provocerande Israelutredning

  1. Ramas skriver:

    Ja med detta resonemanget så kan israel så gott som ockupera hela världen…

  2. Mikael skriver:

    Hej Ola!
    Kan förstå din upprördhet angående den Israeliska utredningen. Men är det inte så att de faktiskt kommit fram till en korrekt tolkning av reglerna? Dvs. definitionen av en stat uppfylls inte av de palestinska territorierna. Är det inte så att du istället borde bli upprörd över reglerna? Och en bred opinion innebär inte nödvändigtvis att de har rätt.

    Ha en trevlig kväll!

Kommentarsfältet är stängt.