Seger – och ny kommunal chef

Vad kul att Sveriges damer vann öppningsmatchen i olympiska spelens fotbollsturnering mot Sydafrika. Det blev en – siffermässigt – säker seger med 4–1. Alla är glada för det. Men jag är ändå inte särskilt imponerad av spelet. Jo visst, Sverige gjorde tre mål under matchens första 20 minuter och därmed var väl segern i princip klar. Men de tre målen gjordes därför att Sydafrika spelade ett närmast huvudlöst försvarsspel, vilket Sverige utnyttjade klokt. Efter detta återstod 70 minuter och under tiden blev det bara 1–1.

Så det var inte särskilt mycket under stordelen av matchen att hurra för. Men tre poäng är alltid tre poäng. På lördag blir det nog en helt annan match och det vill till att de svenska spelarna hittar varandra bättre i passningsspelet om laget ska kunna bjuda riktigt motstånd mot de regerande världsmästarna Japan.

– – –

Nu till något helt annat som det inte heller är särskilt mycket att hurra för. Jag såg i Norran att Skellefteå kommun, eller rättare Tillväxt Skellefteå, annonserar efter en ny näringslivschef.

Texten som finns i annonsen speglar inte precis det faktum att Skellefteå, i den undersökning som Svenskt Näringsliv gör varje år, ligger på 261:a plats av landets 290 kommuner när det gäller företagsklimatet. Utifrån detta dystra faktum låter det märkligt när Tillväxt Skellefteå i annonstexten hävdar att ”Skellefteå präglas av en levande tradition av kreativitet, entreprenörsanda och ärlig öppenhet som skapar framgångar som omvärlden i många fall inte tror är möjliga. Vår förmåga att se möjligheter och tänka nya tankar i kombination med tilltron till vår förmåga är en viktig drivkraft i utvecklingen av företag och människor.”

Jo, nog har det i kommunen funnits kreativitet och entreprenörsanda. Den bilden hade också jag när jag flyttade hit för drygt 13 år sedan. Men jag är inte säker på att den finns nu i lika stor utsträckning som tidigare. Kanske inom den nya tekniken som jag inte känner särskilt väl, dessvärre.

Men att den ”ärliga öppenheten” finns i kommunen kan jag inte hålla med om. Inte heller att kommunen – för det handlar ju i det här fallet om Tillväxt Skellefteå – ser möjligheter och tänker nya tankar. Jag vet många som sett möjligheter och tänkt nytt, men som absolut inte har fått något gehör för detta – åtminstone inte inom den kommunala förvaltningen, varför många flyttat från orten för att få en bättre jordmån för möjligheterna och de nya tankarna.

Det som däremot stämmer är ”tilltron till vår förmåga”. För den som läser annonsen och tycker att det låter bra, så ska den personen eller de personerna veta att dessa fyra ord innebär att det är kommunen som tror på sin förmåga och avfärdar andras förmåga. Just detta – att den kommunala tilltron är så dominerande och nästan överallt förekommande är ju den faktor som verksamt bidrar till att sänka kommunen i rankingen över företagsklimatet. Kommunen gör helst allt i egen regi.

Det ska emellertid också sägas att det under senaste året har märkts en uppryckning – åtminstone en verbal sådan – av kommunen. När rankinglistan 2011 presenterades hade kommunen sjunkit vilket tydligen fick många till insikt att något måste göras. Det som gjordes har inte hittills gett något resultat; i år sjönk kommunen än längre ner på den nationella listan.

Nog behövs det en näringslivschef i kommunen. Förhoppningsvis blir det en person som ordentligt läser in sig på vilka förutsättningar som gäller i kommunen och som inte låter sig luras av skönskrivningen i annonsen.

Men gissningsvis blir det som vanligt – någon i den kommunala förvaltningen lyfts upp till att bli ny chef. Allt under det motto som alltför ofta tillämpas i kommunen och av många företag i kommunen – nämligen att det är bäst att rekrytera från Skellefteå ”eftersom de vet hur det fungerar här”.

En spegling av uttrycket ”tilltro till vår förmåga”…

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.