Ge vapen till fria armén

Ge oss vapen som stoppar stridsvagnar och flygangrepp!

Det desperata ropet på hjälp kom från ordföranden i det syriska nationella rådet (SNC), Abdulbaset Sieda när han var i Förenade Arabemiraten (dn.se). Nödropet är välkänt och har framförts tidigare, men då främst från de stridande i Fria syriska armén. Nu är ropet högre och kommer från oppositionsledningen som arbetar utanför Syrien. Återstår att se om Fria syriska armén får den hjälp som så desperat behövs.

Striden om Aleppo, landets andra stad i storlek, är hård. President al-Assads regeringsstyrkor angriper på alla sätt staden för att slå ut Fria syriska armén, som dock – enligt flera källor – håller stånd mot de materiellt och numerärt överlägsna regimtrupperna. Om och när de rensar staden på oppositionella så befarar alla en massaker enligt tidigare mönster från städer och byar; allt för att regimen ska skrämma befolkningen till underkastelse.

Sedan länge har emellertid oppositionen mot presidenten och diktatorn Bashar al-Assad inte låtit sig skrämmas. Trots att minst 20 000 civilpersoner har dödats och 100 000-tals fängslats och/eller försvunnit går de tappra syrierna fortfarande ut på gatorna och protesterar mot regimen och dess obeskrivliga våld. För varje dödad civilperson och för varje dödad soldat i Fria syriska armén ansluter sig allt fler till den väpnade kampen. Det är naturligt i ett perspektiv; desperation och frustration över situationen innebär att den allmänna attityden har blivit att det är bättre att dö i strid än att gripas för ingenting och bli dödad eller än att dödas av en prickskytt eller av ett hus som raseras av stridsvagnsgranater eller bomber.

Abdulbaset Siedas nödrop bör hörsammas. Tillförseln av vapen från andra länder till Fria syriska armén är inte heller något som behöver ”godkännas” av FN eller någon annan instans. Detta eftersom Ryssland uppenbarligen mycket frikostigt förser Assadregimen med de vapen som behövs för att rasera landet och döda sin befolkning.

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.