Råttorna lämnar..?

Allt fler överger den syriske presidenten Bashar al-Assad och hans regim. I dag meddelades (dn.se) att landets chargé d´affaires i London, Khaled al-Ayoubi, har lämnat sin post. Han var alltsedan president al-Assad kallade hem sin ambassadör i Storbritannien i mars den högste tjänstemannen på ambassaden.

Enligt brittiska UD har Khaled al-Ayoubi sagt att ”han inte längre vill representera en regim som har använt sådant våld och förtryck mot sitt eget folk”. Jo, det är ett argument som onekligen håller.

Men den stora frågan är varför i hela friden han inte hoppat av tidigare. På något sätt får jag en känsla av att talesättet ”råttorna lämnar det sjunkande skeppet” håller på att besannas – än en gång.

Är det verkligen en genuin protest av toppdiplomaten al-Ayoubi eller är det ett avhopp för att rädda sitt eget skinn och på sikt garantera honom någon form av immunitet när räkningen med Assad-regimen ska göras upp? Hoppade al-Ayoubi av för att i framtiden spela en större roll i landets framtida utrikesadministration än att vara chargé d´affaires i Storbritannien?

Också i Libyen såg man att höga militärers och tjänstemäns avhopp från regimen Khadaffi ökade i antal ju närmare de så kallade rebellerna kom maktens centra. Samma förlopp tycks utspelas nu när det gäller Syrien. För al-Ayoubi har inte regimens våld och förtryck mot det egna folket kommit som någon överraskning precis. Snart går regimens ofattbara våld mot den egna befolkningen in på sin 17:e månad.

Reaktionstiden för al-Ayoubi är mot den bakgrunden inte särskilt imponerande. I och för sig är det väl känt att familj och släktingar till avhoppare har straffats genom att fängslas, försvinna eller öppet dödas. Att diplomatens avhopp sker nu kan bero på att han har väntat på att familj och släkt har kunnat sätta sig i säkerhet. Men det vet vi inte.

En annan aspekt som måste vägas in är att al-Ayoubi i sin position kan ha fått information om såväl kommande offensiver mot Aleppo och Damaskus och/eller andra platser. Kanske har han fått veta att kemiska vapen ska sättas in? Kanske har han fått indikationer på att kaos råder inom regimen och att motstridiga order och/eller besked kommer från Damaskus? Och med dessa – för oss okända informationer – gjort bedömningen att det är bäst att dra sig tillbaka.

De hårda striderna i Aleppo fortsätter. Regimen fortsätter också att hårt beskjuta Homs; en beskjutning som tenderar att radera ut staden från kartan. Fria syriska armén, FSA, sägs ha kontrollen av området norr om Aleppo och lär ha tagit en militärförläggning norr om staden. Det ökar i ett slag FSA:s motståndskraft mot regeringstrupperna som angriper Aleppo. Omkring 200 000 personer har flytt från staden sedan striderna hårdnade där.

Jag är fortfarande övertygad om att president al-Assads dagar vid makten är räknade. När hans regimen faller börjar en ny fas i landets historia och hur den ser ut vet ingen i dag. Risken är dock uppenbar för att det kommer att bli en strid om makten mellan de många olika grupper som i dag är involverade i oppositionen, antingen på det politiska och administrativa planet eller på det väpnade planet.

Annonser

Om olatheander

Har arbetat som journalist hela livet. Chefredaktör och ansvarig utgivare på Nynäshamns-Posten, Hudiksvalls-Tidningen och Norra Västerbotten. Ledarskribent, politisk redaktör och politisk chefredaktör på Västerbottens-Kuriren, Sundsvalls Tidning och Norra Västerbotten. Skrivit ledare och krönikor sedan 1976. Pensionär och nu verksam i egna firman Brola. Vill du komma i kontakt med mig går det enklast via e-post: olath47@yahoo.se
Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.